ATENȚIE! Ce recomandă DSVSA pentru evitarea îmbolnăvirilor cu ocazia sacrificării tradiționale a porcilor

În această perioadă, majoritatea românilor sacrifică în mod tradițional porci. Pentru acest lucru, DSVSA Sălaj face câteva recomdari în această privință.  De asemenea, instituția sălăjeană aduce câteva iformații cu privire la trichineloză, într-un comunicat postat pe pagina instuției, în 4 decembrie.

Trichineloza este o boală comuna omului și animalelor domestice și sălbătice care se hrănesc cu carne. Infestarea omului cu Trichinella spp. are loc  pe cale digestivă  prin ingestia cărnii sau a preparatelor din carne de porc sau vânat  neprelucrată sau insuficient prelucrate termic. Boala nu se manifestă la animalele în viață prin urmare proprietarul poate considera că taie un animal sănătos motiv pentru care riscul de îmbolnăvire este inprevizibil.

Îmbolnăvirile în masa se declanseaza cu ocazia taierilor traditionale când se organizeaza mese festive  la care se servesc produse din carne provenite de la animale infestate si la care nu a fost solicitat examenul trichineloscopic.

Trichineloza la om poate evolua cu forme grave , reusita tratamentului fiind conditionata de de rapiditatea instituirii lui.

Masurile de prevenire a imbolnavirilor sunt cele mai eficiente , motiv pentru care facem urmatoarele recomandari:

– solicitarea examenul trichineloscopic al carnii provenita de la animalele sacrificate in gospodariile individuale, precum si al vanatului comestibil.Pentru examen este nevoie de 50-100  gr. carne recoltata din : pilierii diafragmei , diafragma, muschii intercostali, muschii limbii, muschii maseteri si muschii gatului din profunzime.

– achizitionarea carnii de porc doar din unitati autorizate sanitar-veterinar .

– evitarea consumului de carne  de porc sau preparate proaspete din carne(carnati ,sunca,pastrama etc.) nesupuse controlului sanitar-veterinar.

– consumul carnii sau preparatelor proaspete din carne numai dupa un tratament termic eficient.

– examenul trichineloscopic este obligatoriu atat la porcii sacrificati pentru consum public cat si la cei sacrificati pentru consum familial si se efectueaza la cabinetele veterinare care au concesionat actiunile sanitare veterinare din localitatea respectiva la cerere in baza buletinului de identitate.Examenul trichineloscopic se realizeaza contracost iar in caz de rezultat pozitiv ,proprietarul este despagubit la valoarea de piata al animalului cu conditia sa respecte prevederile legale privind cresterea animalelor si comertul cu porci vii.

De asemenea va sugeram sa aveti in vedere urmatoarele:

– respectarea normelor de protectie si bunastare a a animalelor in timpul sacrificarii precum si a normelor generale de igiena ;

– recuperarea crotaliilor de la animalele sacrificate este obligatorie si se vor preda medicului veterinar de libera practica din localitatea de origine a porcilor in vederea scoaterii animalelor sacrificate din Baza Nationala de Date

In speranta respectarii celor mentionate, va garantam disponibilitatea institutiei noastre de a lua toate masurile de informare si evitare a transmiterii de boli de la animale la om prin consumul produselor alimentare de origine animala.

Adauga comentariu