ATENȚIE. Avertismentul Orange despre țeapa care îți umflă factura

"Iti atragem atentia asupra fraudei de tip wangiri, prin care persoane necunoscute incearca sa obtina castiguri ilegale prin apelarea unor numere aleatoare. Iti recomandam sa nu suni inapoi numere necunoscute de la care ai apeluri pierdute, cu prefixe internationale ale unor tari exotice. Detalii pe www.orange.ro/fraud", este sms-ul primit azi de clientii Orange, prin care comapania de telefonie mobila îi informa pe aceștia despre o noua teapa. 

Țeapa "wangiri" este destul de veche si a pornit din Japonia și inseamna "bip si închizi", iar la noi în Romania este cunoscută drept "apel de la numere internaționale necunoscute”. 

Primul pas în aceasta teapa este sa raspunzi, dupa care cel care a sunat va încerca să te convingă de ceva, să dai bani sau să suni la alte numere cu supratax. Odată ce apelul a fost inițiat, se poate recurge la o redirecționare către un număr cu suprataxă. Tocmai de-aia riști să-ți fie umflată factura, fie că vorbim de Orange, fie că ești la alt operator, sustin cei de la playtech.ro

Cum te poti proteja?

Cea mai sigura masura de prevenire a unei posibile fraude este sa nu dai curs solicitarilor dintr-un mesaj suspect.
Nu furniza informaţii confidentiale unor persoane necunoscute, indiferent de modalitatea de comunicare: apel, sms, whatsapp, e-mail, retele de socializare, etc.
Inainte de a intreprinde orice actiune sugerata de un necunoscut (de exemplu: furnizare date personale, transfer de bani, reincarcare cartele pre-platite) verifica informatia cu cineva de incredere. 
In cazul in care ai comunicat unor persoane necunoscute parole sau coduri de identificare iti recomandam sa le schimbi imediat si sa blochezi conturile respective. 
Nu da curs niciunei solicitari de a divulga codul PIN, parola, numarul de card. In cazul in care ai dezvaluit informatii despre un cont sau un card bancar iti recomandam sa anunti imediat banca. 
Verifica cu atentie expeditorul, continutul mesajelor, link-urile si fisierele primite prin e-mail. 
Nu suna inapoi numere necunoscute de la care ai apel pierdut, mai ales daca au prefixe internationale.
Seteaza parole, sigure si diferite, pentru fiecare din echipamentele sau conturile de utilizator detinute.
Nu lasa echipamentele neblocate atunci cand nu le utilizezi sau le lasi in spatii publice.
Actualizeaza periodic versiunea de software instalata pe echipamentele pe care le folosesti (telefon mobil, tableta, laptop, ruter, smart TV, etc.). 
Utilizeaza conexiuni la retele de internet securizate, instaleaza un program anti-virus si protecţie de tip firewall pe care sa le actualizezi permanent.
În cazul în care pierzi sau ți se fură telefonul mobil, iti recomandam să soliciți imediat blocarea cartelei SIM

 

Adauga comentariu