Atac dur la adresa primarului municipiului Zalău. Gabriela Carmen Olar: "Este regretabil refuzul cheltuirii unei părți din banii comunității pe proiectele dorite chiar de comunitate"

USR Sălaj și USR Zalău au propus primarului Ionel Ciunt ca o parte a bugetului de investiții să fie cheltuit deschis, adică zălăuanii să aibă dreptul să vină cu propuneri asupra modului în care să fie cheltuiți acești bani. Bugetarea participativă prin care cetățenii unui oraș pot decide cum să fie alocat un procent din bugetul Consiliului Local este deja implementată în București, Cluj, Oradea, Timișoara sau Deva, însă pentru Zalău primarul Ionel Ciunt refuză un astfel de proiect. Primarul spune că investițiile la nivel local pentru dezvoltarea și creșterea calității vieții vor fi făcute din fonduri europene, iar acest aspect demostrează, în opinia USR, ori că edilul de Zalău nu a citit proiectul propus de USR ori nu acceptă nici o propunere din partea opoziției. În 2017 când a fost depus prima dată acest proiect a fost respins pe motiv că nu sunt bani la buget, dar cu toate acestea la finele anului 2017 au rămas necheltuiți 29.567.620 de lei, bani care ar fi putut implementa acest proiect în beneficiul zălăuanilor. Acum când bugetul de dezvoltare va fi de trei ori mai mare decât anul trecut cu aproximativ 27 de milioane de euro, Ionel Ciunt refuză din nou acest proiect pentru cetățeni.

Gabriela Carmen Olar, inițiatorul proiectui bugetare participativă pentru municipiul Zalău: "În condițiile în care an de an, autoritățile locale nu reușesc să cheltuie banii din bugetul de dezvoltare al orașului și în condițiile în care dezvoltarea orașului bate pasul pe loc, este regretabil că este refuzată cheltuirea unei părți din banii comunității pe proiectele dorite de ea. Prin proiectul de Bugetare participativă denumit de mine << Banii tăi, decizia ta!>>, USR a dorit să aducă o formă de normalitate în administrația locală a orașului nostru, prin care vocea comunității să fie auzită. USR a propus ca zălăuanii să dezbată pe marginea problemelor legate de cartierele lor și să aleagă cele mai importante proiecte pentru ei. Pentru administraţia PSD nu a fost posibil ca cetățenii să aibă un cuvânt de spus, ceea ce arată că nu se dorește să se țină cont de deciziile lor. Probabil, calitatea de cetățean este importantă pentru PSD doar la vot. Nu ne dăm bătuți și vom continua promovarea acestui concept și așa cum am făcut și până acum vom veni cu noi proiecte pentru Zalău. Pentru că locuitorii săi merită un oraș modern curat și prosper".

USR Zalău nu are membrii în administrația locală, având în vedere că este un partid înființat după alegerile locale din 2016, dar vine în sprijinul administrației locale și al comunității cu proiecte civice. În cadrul viitorului mandat, consilierii locali ai USR vor propune soluții care să aibă cetățeanul pe primul plan. 

sursa foto USR Sălaj

Adauga comentariu