Ancheta privind mistrețul infectat cu pestă porcină, care a fost plimbat pe ruta Zalău - Cluj, bate pasul pe loc

Ședința de ieri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj a readus în atenția presei, cazul din 26 iulie 2018, când Direcția Sanitară Veterinară Sălaj a trimis cadavrul unui porc mistreț infestat cu pestă porcină la Protan SA din Dej, firma care se ocupă cu neutralizarea animalelor decedate, înainte să primească analizele probelor trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare. Mistrețul cu pestă porcină eutanasiat a fost plimbat din Sălaj în Cluj, în condițiile în care animalele diagnosticate cu pestă porcină trebuie neutralizate în zona din care provin, pentru a nu se răspândi virusul. 

Direcția Sanitar- Veterinară Cluj a declanșat o anchetă epizootologică la SC Protan Dej, iar societatea a fost plasată sub restricţii sanitar-veterinare şi s-a impus respectarea unor reguli de profilaxie generală, astfel încât să se evite răspândirea virusului la nivelul judeţului Cluj. 

Reamintim că în data de 26 iulie virusul pestei porcine africane a fost depistat în judeţul Sălaj la un porc mistreţ în vârstă de trei luni, de pe fondul de vânătoare 22 Panic, din comuna Hereclean. DSVSA Sălaj a dispus ambalarea cadavrului și transportarea acestuia în laboratorul instituției, de unde s-au recoltat probe pentru a vedea dacă este infectat cu Pesta Porcină Africană. Probele recoltate au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din Satu Mare. În 27 iulie, DSVSA Sălaj, a dispus trimiterea cadavrului la Protan SA din Dej, fără să mai aștepte rezultatele analizelor de laborator, asumându-și riscul ca mistrețul să fie infectat.

Medicul Nicolae Lapoș, de la DSVSA Sălaj, susținea atunci că instituția sălăjeană nu a respectat măsura prevăzută de normele în vigoare. Întrucât plana suspiciunea ca acel cadavru să fie infectat cu pesta porcină africană, trebuiau recoltate probele, iar porcul mistreț îngropat. 

S-a eliberat cerere de analiză pentru Laboratorul Sanitar Veterinar Zalău, de către Rusu Ioana Cecilia, cu viza doctorului Bob Mircea, de la DSVSA Sălaj. În schimb, au trimis cadavrul la laboratorul din Zalău, unde s-a întocmit cererea de analiză vizată de directorul executiv, Mircea Martin. Probele au fost trimise la laboratorul din Satu Mare, insă înainte de a primi rezultatele analizelor, cadavrul a fost trimis la Protan, deși nu avea voie să părăsească instituția, mai ales că în cadrul DSVSA Sălaj există un crematoriu, unde cadavrul se putea incinera pe loc. 

Rezultate laboratorului de la Satu Mare au fost pozitive pentru virusul Pestei Porcine Africane, motiv pentru care era interzisă deplasarea sau transportarea cadavrului la Protan Dej. Pe 7 august, dr. Nicolae Lapoș a făcut o sesizare către ANSVSA București prin care solicita instituției să verifice dacă s-a procedat corect în cazul mistrețului incinerat inadecvat. Însă, cei de la ANSVSA  nu au făcut nimic în această privință, nici măcar nu au alertat județele Cluj, Alba Iulia, Sibiu și Brașov prin care a circulat cadavrul infectat al mistrețului, potrivit Ziar de Cluj.

Contactat telefonic prefectul județului Sălaj, Florin Florian, susține că nici până astăzi, după cinci luni de la cazul cu pricina, nu a primit un răspuns oficial de la DSVSA Sălaj sau ANSVSA. Nu deține nici o informație oficială dacă s-au luat sau nu, măsuri în acest caz, iar concluzia finală este aceea că cel mai probabil ancheta ANSVSA se află incă în desfășurare. Mai mult decât atât, directorul DSVSA Sălaj se află în concediu de odihnă și nu a putut fi contactat, iar subordonații habar n-au când se intoarce din concediu. 

Adauga comentariu