ANCHETĂ. Într-o bază de tratament din Sălaj pensionarii dau șpagă pentru a se putea trata alături de gândaci în condiții de Ev Mediu

Hotelul Ceres este singurul funcțional din stațiunea Bizușa. Anual ajung la tratament aici mii de pensionari cu bilete de tratament, cele mai multe cu titlu gratuit de la Casa Națională de Pensii.

Hotelul din Bizușa (comuna Ileanda) este deținut de Societatea de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (SCTRCM) care are ca acționar unic Casa Națională de Pensii. Unitatea de cazare dispune de 75 de locuri de cazare clasificate la categoria două stele. Aici ajung pensionari din toată România - de la Bihor și până la Dâmbovița.

 

La recepție se dă șpagă de minim 50 de lei pentru a primi o cameră bună

În teorie cazarea este gratuită, decontată de Casa Națională de Pensii. În realitate însă, pensionarii dau șpagă, așa cum ne-au mărturisit unele persoane care au mers la tratament în această perioadă la Bizușa. Se dă șpagă pentru a primi o cameră mai de "Doamne ajută". 

"Dacă vrei o cameră bună, cu balcon, trebuie să vorbești cu doamna de la recepție și să dai ceva... știți, ceva simbolic. Noi am dormit o noapte într-o cameră anume pentru că am ajuns seara, iar a doua zi a rezolvat fata noastră și ne-a mutat că avea o cameră mai bună liberă Noi am dat 100 de lei, dar și 50 de lei primește, cam așa se dă", ne-a dezvăluit o familie de pensionari cazată la hotel. 

"Fata mea a dat 100 de lei pentru o cameră mai bună"

Baza de tratament, plină de gândaci

Fără a ne face prea tara observați am intrat în baza de tratament unde pensionarii ar trebui să se bucure de tratament balnear. Condițiile sunt însă mizerabile, de Ev Mediu. În interiorul bazei de tratament am descoperit gândaci de mari dimensiuni, cabluri de electricitate ce atârnă care pe unde, dar și fructe pline de mucegai, ascunse pe sub mesele din bază și un praf de două degete.

În una dintre toaletele bazei de tratament, zeci de țânțari morți, de mari dimensiuni, stăteau liniștiți pe gresie, iar în altă toaletă, mizeria era la ea acasă, în timp ce capacul de la vasul de WC a dispărut de mult timp. 

Pe scările îmbrăcate într-un elegant covor roșu puteai să observi o mizerie ce te face să te gândești dacă ești la o ghenă sau într-o bază de tratament. 

Carnea se gătește cu o țigară în gură, alături de musculițe moarte

La parterul hotelului funcționează cantina și bucătăria. În bucătărie nu am putut intra, însă am observat pe geam, lângă ecusonul unei "spălătorese" un gândăcel și câteva musculițe moarte. Prin cantină la fel, musculițe, mizerie și pâine uitată pe mese. Alimentele, în special fructele și legumele sunt depozitate lângă hotel, într-o clădire insalubră. 

Tacămurile rămân pe mesele fiecărui pensionar cazat la hotel, iar de pe unele mese, angajații hotelului au uitat să ducă resturile de mâncare. Am surprins și momentul în care erau duse în bucătărie câteva pungi pline cu alimente. Tranziția lor s-a făcut printr-o încăpere pline de casete de bere, praf și multă mizerie. 

Lângă ușa bucătăriei, în incincta hotelului, un pahar de plastic a fost transformat în scrumieră, semn că mâncarea este pregătită cu o țigară în gură. Desigur, suntem puțin ironici cu această frază, dar totuși, angajații din bucătărie se pare că au uitat că fumatul în spații publice închise este interzis. 

 

 

 

Adauga comentariu