ANCHETĂ. Caz spectaculos mușamalizat de Consiliul Județean Sălaj

Doi consilieri județeni, aleși pe listele UNPR Sălaj, trebuiau conform legii, să își piardă de drept mandatele de ales județean. Nu s-a întâmplat asta, deoarece cazul a fost mușamalizat de toți cei implicați în procesul legislativ din Consiliul Județean Sălaj, condus de PSD-istul Tiberiu Marc. 

În anul 2016 au avut loc alegerile locale. S-au ales atunci primari, consilieri locali și consilieri județeni. În județul Sălaj au fost aleși 31 de consilieri județeni, respectiv 12 de la PSD (36%), 10 de la PNL (28%), 7 de la UDMR (20%) și 2 de la UNPR (5%).

UNPR a intrat în Consiliul Județean Sălaj cu doar șapte voturi în plus decât pragul minim de 5.069 de voturi. Cei doi consilieri validați din partea UNPR au fost Dorin Gorgan și Valentin Big.

Cei doi însă, în acest moment sunt în afara legii. Ei încalcă, cu bună știință, articolul 9 din Legea nr 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Asta pentru că, la litera h) a acestui articol de lege se arată că cei aleși în funcția de consilier județean, își pot pierde calitatea de ales dacă semnează adeziune la un alt partid.

Pe înțelesul tuturor, un mandat se câștigă pe listă de partid, iar în momentul în care te înscri în alt partid, pierzi automat mandatul dobândit de la celălalt partid. 

Revenind, cei doi - Big și Gorgan - au primit mandatul de consilier în timp ce erau pe listele UNPR Sălaj. Dar, în decembrie, cei doi și-au făcut adeziune la Partidul Mișcarea Populară (PMP), pentru a putea candida la un fotoliu de deputat. Dorin Gorgan s-a aflat pe locul 3 pe lista PMP la Camera Deputaților, iar Valentin Big pe locul 5. 

 

Ori, în momentul în care ei au semnat adeziune la PMP, de drept încetează calitatea de membru în UNPR cât și toate funcțiile deținute și primite din partea UNPR. O spune clar atât articolul 9 din Legea 393/2004, cât și articolul 8 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice și mai mult, inclusiv articolul 11 din Statutul UNPR confirmă aceste lucruri.

Așadar, cei doi consilieri județeni, trebuiau să-și piardă mandatul în decembrie 2016 deoarece s-au înscris în alt partid, iar două legi spun clar că odată înscris în alt partid, pierzi funcțiile dobândite din celălalt partid. 

 

Cei doi consilieri județeani și-au făcut însă imediat după parlamentare din nou adeziune la UNPR pentru a fi în legalitate. Însă, degeaba au revenit în vechiul partid, deoarece ei trebuiau deja să își piardă mandatele. Acest lucru a fost confirmat pentru Ziarul de Sălaj inclusiv de avocatul Szilard Balas care susține că în astfel de situație, legea spune că cei doi, indiferent de la ce partid politic erau, trebuiau să-și piardă mandatele. 

Inclusiv liderul PNL Sălaj, Lucian Bode susține că în mod normal cei doi nu trebuiau să mai fie la ora actuală în Consiliul Județean Sălaj.

Deoarece pe repede înainte s-au întâmplat toate lucrurile nimeni nu a băgat de seamă ce s-a întâmplat la parlamentare, iar cei doi au rămas în Consiliul Județean Sălaj. 

Le convine atât PSD-iștilor cât și PNL-iștilor ca cei doi să fie în Consiliul Județean Sălaj. PSD-iștilor le convine pentru că cei doi sunt ascultători și docili față de putere și ascultă cu strictețe ce spune președintele Marc (vezi aici și scandalul din ATOP), iar liberalilor le convine pentru că UNPR Sălaj a spriijinit în mai multe rânduri PNL, ba mai mult, liberalii au alianță cu progresiștii în comuna Bobota, acolo unde primarul este de la PNL, iar vicele de la UNPR. 

Și Prefectura Sălaj se putea sesiza în acest caz, însă noi știm sigur că fostul lider al UNPR Sălaj, care încă are influențe în partid - Liviu Balint - este în relații foarte bune cu prefectul, cu atât mai mult cu cât soția prefectului Florin Florian a fost colegă de muncă multă vreme cu soția fostului lider UNPR la DSVSA Sălaj. 

Trebuie să spunem în final, că din Consiliul Județean Sălaj, anul trecut, Dorin Gorgan a băgat în buzunar 30.000 de lei, iar Valentin Big suma de 6.700 de lei. Gorgan a primit bani în plus pentru că face parte și din ATOP alături de consilieri de la PSD și UDMR, în detrimentul PNL. 

 

 

.

Comentarii

Star

30.08.2018 22:39

Acest articol de lege oare nu se poate aplica si la traseistii din parlament. Si acolo s-a votat pe lista de partid nu vot nominal..asa cum ne tot conving ( a se citi pacalesc) cei din parlament ca asa ar fi mai bine. Rezultatul votului - structura procentuala a parlamentuliu-trebuie sa fie aceeasi pana la viitoarele alegeri; asta ca sa se respecte vointa poporului cum le place sa se laude.Nu chiar toata lumea e proasta in aceasta tara .

Adauga comentariu