ALERTĂ. Al doilea caz de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ depistat la porci domestici. 22 de porci vor fi eutanasiați

Al doilea caz de pestă porcină africană la porc domestic a fost descoperit joi, 14 februarie, după ce teste virusologice au ieșit pozitive în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj. 

Este vorba de trei porci dintr-o gospodărie din satul Doh, comuna Măieriște, apărțințând preotului ortodox din sat. 

”Noi suntem pregătiți și împreună cu DSVSA Sălaj voe lua măsurile necesare, adică vor eutanasia porcii, în total 22 de capete. În cursul zile de azi vom lua măsurile legale după care vom desinfecta întreaga gospodărie și vom duce porcii la groapa coumună, undeva între localitățile Măeriște și Doh”, ne-a declarat primarul comunei, Măeriște Vasile Lazăr. 

Probele au fost trimise, pentru confirmarea bolii, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti. O comisie de evaluare pentru stabilirea valorii de despăgubire a celor 19 de porci domestici care mai există în exploataţia din localitatea Doh se va deplasa la faţa locului, în cursul zilei de vineri, alături de inspectori din cadrul DSVSA Sălaj, pentru a întreprinde acţiunile de intervenţie, conform Manualului operaţional pentru PPA.

Primul caz de pesta porcină africană la porc domestic s-a descoperit la Bobota

Pesta porcină africană la un porc domestic a fost descoperită pentru prima dată, în Sălaj, în comuna Bobota, la finalul lunii ianuarie. Atunci au fost eutanasiați și îngropați 20 de porci. De asemenea, recent au fost confirmate trei cazuri noi de PPA, la mistreți, pe fondul de vânătoare Carastelec. Fondul este în zona afectată de PPA, motiv pentru care nu se impune luare de măsuri suplimentare.

Adauga comentariu