Aducțiunea apei de la Gilău dezbătută în Sălaj de Administrația Bazinală Someș-Tisa. Prefectul Florin Florian: "Prin realizarea investiției de aducțiune de apă de la Cluj – Gilău vom rezolva una din cele importante probleme ale județului nostru"

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a organizat în 19 martie ședința festivă a Comitetului de Bazin Someș-Tisa, eveniment ce a avut loc la Acumularea Vârșolț din județul Sălaj în contextul Zilei Mondiale a Apei sărbătorită anual pe 22 martie, sloganul din acest an fiind „Apă pentru toți. Nu lăsăm pe nimeni în urmă”. Consilier superior în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Ana-Maria Țone a prezentat proiectul JOINTISZA „Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenirea riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor în Bazinul Tisei. De asemenea, în cadrul ședinței a fost avizat Regulamentul de exploatare bazinal de la nivelul spațiului hidrografic Someș-Tisa și au fost dezbătute tematici referitoare la semnificaţia Zilei Mondiale a Apei.

Prefectul județului Sălaj, Florin Florian, prezent la întâlnire a declarat că prin realizarea investiției de aducțiune de apă de la Gilău va fi rezolvată una din cele importante probleme ale județului Sălaj. "Nevoia județului nostru de a accede la o sursă de apă de o calitate cât mai bună este o realitate. Realizarea baraj de la Vârşolţ a fost la vremea respectivă, 1976-1979, un pas important. Astăzi însă credem că prin realizarea investiției de aducțiune de apă de la Cluj – Gilău în județul Sălaj și prin realizarea infrastructurii adecvate vom rezolva una din cele importante probleme ale județului nostru, pentru că apa de foarte bună calitate înseamnă, în primul rând, sănătate în rândul populației", a precizat Florin Florian. La întâlnire au participat Ovidiu Victor Frenţ prefectul județului Bistrița-Năsăud şi președinte al Comitetului de Bazin Someș-Tisa, reprezentanți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai autorităţilor publice locale şi factori decizionali din domeniul mediului din judeţele Cluj-Napoca, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj.

Investițiile se vor realiza în 174 localități, din care 76 localități din 34 de unităţi administrativ teritoriale în județul Cluj și 98 localități din 42 de unităţi administrativ teritoriale in județul Sălaj. Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite din județele Cluj si Sălaj, la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță și în regim continuu, reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, reducerea costurilor prin eficientizarea operării si eliminarea vulnerabilităților sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice. Valoarea investiţiilor se ridică la 355,6 milioane euro, iar data de finalizare a lucrărilor este 31 decembrie 2023.

sursa foto Trip-suggest

Adauga comentariu