ACUZE GRAVE. Ies la suprafață ABUZURILE făcute de Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj. ”De foarte mulți ani încearcă să mă dea afară din instituție. Ne-am saturat de abuzurile pe care le face”

Scandalurile se țin lanț de DSVSA Sălaj, acolo unde director este Mircea Martin, un șef care este incompatibil cu această funcție. Martin a fost descoperit incompatibil de Agenția Națională de Integritate în 14 octombrie 2016. Nu e de ajuns că sta pe un scaun pe care nu ar avea dreptul, Mircea Martin se comportă și se aseamănă cu un român care a condus țara înainte de revoluție. Taie în carne vie indiferent de nume, amendează sau nu amendează după bunul plac și pune presiune pentru a obține lucrul dorit. Toate aceste informații șocante despre un director zălăuan, ne-au fost oferite de un angajat DSVSA, care se luptă de ani de zile cu abuzurile făcute de Martin. 

Angajatul DSVSA suține că Martin tot înceracă de ani de zile să-l dea afără din instituție. A fost mutat în mai multe departamente din cadrul instituției și băgat în Comisia de disciplină fără a avea un motiv intemeiat. Ba mai mult, angajatul DSVSA susține că s-au făcut presiuni asupra lui să dea un test de trichineloză pozitiv, iar după trei teste negative în Zalău și unul de asemenea, negativ în Cluj-Napoca, a venit un test pozitiv de la București. Stupoare proba a fost trimisă în Italia de unde rezultatul a venit tot negativ. 

”De foarte mulți ani directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin vrea să mă dea afăra din instituție și face tot felul de abuzuri în cadrul instituției. Mai mult, acesta își bagă nasul și în viața mea privată, unde i-a pus pe cinci angajați de-ai mei să-și de-a demisia. Imediat după prima demisie a unui angajat din luna mai, au început controalele de la DSVSA. Eu sunt în regulă cu toate și nu au găsit nimic, toate au fost în regulă. Pe mine m-a tot mutat în cadrul DSVSA Sălaj în mai multe departamente. Nu am comentat nimic și mi-am făcut treaba foarte bine. Nu stiu ce are cu mine. Probabil se gândeste că vreau să-i iau locul, dar eu nu vreau așa ceva. În luna decembrie (2019) m-a pus la laborator și m-am ocupat de laborator. Am făcut tot felul de dosare și adresele de înaintare cu toate că din punct de vedere legal nu aveam niciun drept. Într-o zi m-am întâlnit pe scări cu dânsul și l-am întrebat dacă nu îi este rușine cum se comportă cu mine. Doar atât i-am zis nimic altceva. A doua zi mi-a dat decizie de mutare din laborator, a sesizat Comisiile de Disciplină și Deontologie că l-am jignit. Eu am martori că nu l-am jignit cu nimic. În Comisia de Disciplină sunt patru membri, doi puși de director și doi de sindicat. Din partea sindicatului sunt eu și cu o colegă. S-a pus problema pentru a schimba doi membri, pe mine și pe colegă, pe motiv că eu sunt inculpat și ea e prietenă cu mine. A mers până la convocarea sindicatului cu toate că directorul nu are acest drept și le-a ordonat că trebuie schimbați doi membri, dacă nu va da el o decizie și ne va schimba. Niciunul dintre cei prezenți la ședintă și au fost peste 50, nu s-au ridicat să-i ia apărarea directorului. Am avut un coleg care a fost mână lui dreaptă și a respectat ordinele venite de la Martin. Anul acesta în luna iunie s-a întâmplat ceva incredibill. Au fost încurcate listele de control și au închis pe cine nu trebuia, tot la comanda lui Martin. Mai mult decât atât, amenzile se dau sau nu se dau tot la ordinele lui Martin”, susține angajatul. 

Mai mult decât atât, angajatul ne-a povestit o situație fără precedent. În urmă cu ceva timp, s-au făcut presiuni asupra angajatului să dea un test de trichineloză pozitiv. După trei probe în Zalău și una în Cluj, toate negative, proba a fost trimisă în București, de unde rezultatul a venit pozitiv. Potrivit angajatului DSVSA, procedura în acest caz este că acea probă să se trimită în Italia. Surpriză, de acolo proba a venit cu rezultatul negativ. După câte se pare, miza testului pozitiv sunt două clădiri din Crișeni. 

”În urmă cu ceva timp s-a dus cineva să ducă o probă la un doctor pentru un test de trichineloză pentru că, a zis directorul Martin, că mai multe persoane au ajuns la spital după ce au mâncat dintr-un porc infectat. E incredbil că au ajuns în spital la două luni după ce au consumat carnea. S-au făcut trei teste în Zalău și unul în Cluj-Napoca, toate negative, după care proba a fost trimisă la București de unde rezultatul a venit pozitiv. Si aici este foarte interesant că buletinul de analiza a ajuns în Zalău după două zile. S-a trimis proba în Italia, iar de acolo a venit tot negativ rezultatul. După primul test făcut la Zalău am simțit o presiune foarte mare si s-au mai făcut două teste. Martin voia niste clădiri din Crișeni care aparțineau unei persoane și a făcut tot ce a putut să le obțină”, a mai spus angajatul DSVSA. 

Mircea Martin, directorul DSVSA, care în prezent este în concediu a răspuns foarte scurt. 

”Eu cred că nu trebuie să credeți niste copilării. Nu cred că e cazul să ducem în derizoriu activitatea unei instituții”, a spus Mircea Martin, directorul DSVSA Sălaj.

Directorul Mircea Martin, prins incompatibil de ANI și condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

Potrivit unui comunicat din 14 octombrie 2016 al Agenției Naționale de Integritate, instuția a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și penală de către MARTIN MIRCEA - ADRIAN, director executiv în cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj.

Deși avea obligația să se abţină de la luarea deciziei sale, în timpul exercitării funcției publice, MARTIN MIRCEA – ADRIAN a încheiat 51 polițe de asigurare, atât cu Societatea Asigurare-Reasigurare Astra S.A (la care soția sa deține funcția de director sucursală), cât și cu Astra – S.C. Mirvalmar Agent de Asigurare S.R.L. (societate la care soția sa deține calitatea de asociat și a deținut funcția de administrator) și a semnat documentele care au stat la baza încheierii acestora, fără a informa șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct în vederea măsurilor care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice.

În temeiul polițelor încheiate, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj a plătit către Societatea Asigurare-Reasigurare Astra S.A. și S.C. Mirvalmar Agent de Asigurare S.R.L. suma totală de aproximativ 143.773 lei.

Totodată, au fost identificate elemente în sensul existentei unui conflict de interese penal, întrucât MARTIN MIRCEA – ADRIAN a participat la luarea unor decizii și a îndeplinit acte prin care s-au realizat foloase patrimoniale pentru soția sa.

Persoana evaluată a încălcat, astfel, legislația privind conflictul de interese atât în materie administrativă în raport cu dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003 potrivit căruia: „Funcţionarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situaţii: interesele sale patrimoniale, ale soţului sau rudelor sale de gradul I pot influenţa deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcţiei publice”, cât și în materie penală, în raport cu dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către MARTIN MIRCEA – ADRIAN a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

În urma procesului care s-a încheiat în acest an la Înalta Curte de Casație și Justiție, Mircea Martin a fost condamnat la un an și 6 luni de inchisoate cu suspendare. 

 

 

 

Adauga comentariu