Acuzații grave la adresa autorităților locale și județene. Paul Maghiu, vicepreședinte PNL Sălaj: "Se joacă de-a finanțatorii sportivi pe banii noștri, aruncă bani cu nemiluita pentru diferite sporturi și discriminează alți sportivi"

Finanțarea cluburilor sportive din bani publici, o problemă veche readusă în discuție de vicepreședintele PNL Sălaj, Paul Maghiu. Echipele de volei și handbal din Zalău au primit pentru perioada 2018 – 2019 aproape 60 de miliarde lei. Cu jumătate din această sumă s-ar fi putut realiza peste 20 de terenuri de sport multifuncționale destinate publicului larg, costul unui astfel de teren fiind de aproximativ 250.000 de lei.  

"Autoritățile municipale și județene trebuie să evalueze oportunitatea cheltuirii a zeci de miliarde de lei vechi pentru sportul de performanță. Criteriile de alocare ar trebui să fie mai clare, iar cheltuirea banilor mult mai transparentă. Ar trebui creat un echilibru în alocările pentru dezvoltarea infrastructurii sportive și a sportului de masă pe de o parte și alocările pentru cluburile private care intră la categoria "sportului de performanță". Partea de cofinanțare a cluburilor private, dar ale căror venituri extrem de mari pentru potențialul Zalăului și Sălajului vin, aproape exclusiv, din bani publici a fost redusă la maxim... 2 la sută. Indiferent de partid, conducătorilor locali le-a plăcut și le place să se joace de-a finanțatorii diferitelor echipe. Au aruncat bani cu nemiluita pentru diferite sporturi și nu de puține ori au discriminat alți sportivi sau ramuri sportive. Dar „marii finanțatori” nu au dat bani din buzunarul lor, ci din bugetul local. Așa cum le place să se joace de-a finanțatorul sportiv, tot așa le-a plăcut să se joace de-a “donatorii și ctitorii” de biserici. În ambele cazuri pe bani publici. Nu pe banii lor. Fără a pune la îndoială performanțele sportive și calitatea echipelor trebuie spus că echipele de volei și handbal din Zalău au primit din bani publici în ultimii ani, milioane bune de euro, numai pentru perioada 2018 – 2019 suma este de aproape 60 de miliarde pentru cele două echipe. Din 2016 și până astăzi, cu nici 50 la sută din banii acordați celor două echipe s-ar fi putut realiza peste 20 de terenuri de sport multifuncționale, cu nocturnă, destinate publicului larg. Vorbim de bani atribuiți unor profesioniști, bani din care s-au plătit salarii deloc mici pentru nivelul salarizării din Zalău, cheltuieli cu mese și cazări pentru care nu prea a dat nimeni socoteală. Câte piste de atletism, săli de sport, bazine de înot didactice s-ar fi putut face în ultimii ani pentru zălăuani și sălăjeni?" a declarat Paul Maghiu, vicepreședintele PNL Sălaj

Paul Maghiu este de părere că banii atribuiți sportivilor profesioniști nu sunt nemeritați, dar fiind vorba de bani publici, sălăjenii ar trebui consultați având în vedere că este vorba de sume comparative cu aproximativ jumătate din bugetul pentru reparațiile pentru străzi și consideră că trebuie analizate beneficiile directe ale acestor alocări bugetare semnificative. Infrastructura sportivă este mai proastă decât acum 30 de ani, iar rolul administrațiilor locale și județene este de a asigura, în primul rând, infrastructura necesară pentru practicarea sportului de performață, dar mai ales de masă. Există diferențe uriașe între banii acordați pentru sportul de masă și cel de performanță. Echipele profesioniste se pot constitui în cadrul unor societăți pe acțiuni, iar fanii înfocați pot deveni și acționari. Conducerea executivă a acestor cluburi pe acțiuni va trebui să facă eforturi de promovare și publicitate, să atragă spectatori și sponsori, nu doar să ceară bani de la bugetul local. Pe această cale, Paul Magiu face un apel către toți cei care își doresc o schimbare relevantă în domeniu, conducători de cluburi și asociații sportive, actuali și foști sportivi de performanță, profesori de sport, reprezentanți ai administrațiilor locale, ai mass media, ONG-urilor și partidelor politice, precum și din zona de bussines, să vină la aceeași masă pentru a stabili principiile pentru o strategie de dezvoltare a sportului sălăjean.

Adauga comentariu