40 de porci au fost diagnosticați cu pestă porcină africană în acest an. Focarul din Doh rămâne deschis, iar zonele de restricții și măsurile dispuse se mențin în vigoare până la stingerea focarului

În județul Sălaj au fost diagnosticați cu pestă porcină africană 45 mistreti, cinci în 2018 și 40 în 2019. Toți mistreții pozitivi provin din fonduri de vânătoare incluse în zona afectată, stabilită prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Salaj. Astfel, 33 de cazuri de PPA au fost depistate pe fondul de vânătoare Carastelec, opt cazuri pe fondul de vânătoare Măgura, două cazuri pe fondul de vânătoare Panic și câte un caz pe fondurile de vânătoare Lapiș și Șamșud.

Ca urmare a declarării în data de 8 martie 2019 a unui focar de PPA la mistreți în exploatația „Complex de vânătoare” aparținând SC Wild Boar Club Balc, județul Bihor, localitațile Șumal, Leșmir, Camăr, Pădureni, Dumuslău și Zalnoc din județul Sălaj au intrat în zona de supraveghere privind Pesta Porcină Africană și s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea PPA în zona de supraveghere din cele șase localități.

În două localități din Sălaj a fost confirmat virusul în exploatații noncomerciale, în Bobota și satul Doh din comuna Măeriște. În exploatația din localitatea Bobota un porc a fost sacrificat de necesitate de către proprietar și au fost uciși 20 de porci. Valoarea despăgubirilor stabilită de comisia de evaluare pentru proprietarul Cătănaș Dorin este de 11.800 lei. Focarul a fost închis începând cu data de 25 martie, ca urmare a actului sanitar – veterinar de stingere oficială a focarului de boală emis de către DSVSA. Prin acest act se consemnează că în localitățile respective în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere nu mai există animale bolnave sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA.

În localitatea Doh, comuna Maeriste, primul focar de PPA la porc domestic din gospodăria aparținând lui Tulbure Dorina a fost confirmat în data 15 februarie 2019. Doi porci au fost sacrificați de necesitate de către proprietar, cinci au murit, iar 15 au fost uciși. CJSU a adoptat în 16 februarie PLANUL DE MĂSURI pentru controlul bolii în exploataţiile din localitatea Doh. Valoarea despăgubirilor stabilită de comisia de evaluare este de 11.866 lei.

Al doilea focar a fost confirmat tot într-o exploatație din localitatea Doh. În cadrul procedurii privind ridicarea restricțiilor sanitare veterinare în zonă și respectiv stingerea primului focar de PPA de la Doh, începând cu data de 2 aprilie s-au demarat acțiunile de examinare clinică și de laborator a tuturor porcilor prezenți în exploatațiile aflate în zona de protectie sau cea de supraveghere, în urma acestor acțiuni. În data de 8 aprilie au fost diagnosticați pozitiv la PPA prin testul serologic ELISA, trei porci tot într-o exploatație din localitatea Doh, proprietar Păcurar Claudiu Virgil, focar confirmat si prin buletinul de analiza emis de IDS București. În aceste condiții, nu s-a închis primul focar, cel din din 16 februarie, fiind menținute în continuare în vigoare zonele de restricții și măsurile dispuse prin planul de măsuri adoptat prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Pentru prevenirea introducerii virusului PPA în exploataţiile nonprofesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie respectate cerinţe minime de biosecuritate. Porcinele domestice din exploataţiile nonprofesionale trebuie deţinute în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porcine domestice. Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conţin resturi de la carnea de porc gătită în familie. De asemenea nu trebuie să existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi. Scroafele/vierii nu sunt scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie, iar în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân, provenite din zonele aflate sub restricţii. Creşterea porcinelor domestice în spaţii neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreţi este strict interzisă, conform legii.

Deţinătorii de porcine domestice din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică, împuternicit potrivit legii, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploataţiile limitrofe, cât și numărul animalelor moarte. Creşterea porcinelor domestice in exploatatiile nonprofesionale trebuie sa se realizeze în conformitate cu prevederile ordinului ANSVSA.

De asemenea, s-a verificat respectarea măsurilor impuse prin Planul de Măsuri pentru combaterea PPA prin controale la unitățile administrativ teritoriale Hereclean, Sărmașag, Nușfalău, Camăr, Carastelec, Măieriște, Bobota și Șimleul Silvaniei. În urma verificărilor au fost constatate deficiențe privind neactualizarea stocurilor de substanțe dezinfectante și materiale necesare intervenției în teren în vederea prevenirii și combaterii eficiente a bolii, neidentificarea prin coordonate GPS a locațiilor privind ecarisarea alternativă (incinerare/îngropare), neactualizarea dispoziției privind personalul instruit cu dezinfecția materialului lemnos și nerespectarea interdicțiilor privind vânzarea ori cumpărarea animalelor.

foto: agrointel

Adauga comentariu