240 de elevi sălăjeni, beneficiarii proiectului ”Descoperă orașul Șimleu Silvaniei!”

Prima etapă a proiectului ”Descoperă orașul Șimleu Silvaniei!” derulat de Asociația Sălăjenii Contează și dedicat elevilor din mediul rural s-a finalizat, odată cu încheierea anului școlar 2018-2019. Beneficiari au fost 240 de elevi sălăjeni din comunele Hida, Gâlgău, Vîrșolț, Halmășd, Românași, Valcău de Jos, Lozna, Benesat, Năpradea, Băbeni și Măeriște. Alături de învățători și profesori, cei 240 de elevi de la clasa pregătitoare până la ultimul an de liceu au descoperit istoria, cultura și viața economică a orașului Șimleu Silvaniei. Proiectul ”Descoperă orașul Șimleu Silvaniei!” a pornit de la ideea cunoașterii locurile natale, rădăcinile trecutului care să ne dea forța de a ne construi viitorul oriunde în lumea largă. Orașul Șimleu Silvaniei are forța unui blazon istoric pe care fiecare sălăjean poate să-l poarte cu mândrie oriunde s-ar duce, a declarat Lucian Bode, președintele Asociației Sălăjenii Contează.

Elevii din mediul rural care au participat la excursiile de o zi în Șimleu Silvaniei au avut posibilitatea să afle despre trecutul nostru antic, trecând prin perioada de glorie a epocii medievale marcată de familia nobiliară a Bathoreștilor, să înțeleagă mecanismele ce au dus la cea mai neagră pată a istoriei umanității - Holocaustul, dar și să cunoască actualitatea vieții cultural-economice a Sălajului, prin vizitarea a două branduri recunoscute la nivel internațional: Podgoriile Silvania și Fabrica de mobilă Simex. Elevii din satele sălăjene au vizitat Cetatea Bathory, Sinagoga care găzduiește Muzeul Holocaustului, Biserica Romano-Catolică unde a fost botezat regele Poloniei, Stefanus Bathory, Statuia lui Iuliu Maniu din centrul orașului, casa în care s-a născut Iuliu Maniu, Parcul Central unde este amplasată copia Sfintei Treimi, Bustul lui Corneliu Coposu și Copacul Prieteniei Israel-România. De asemenea, au vizitat pivnițele Podgoriilor Silvania aflate la 60 de metri sub pământ și au învățat cum se face cel mai bun vin spumant românesc. La final, elevii sălăjeni au cunoscut întregul proces de fabricare a mobilei de lux Simex, brand recunoscut la nivel internațional.

Lucian Bode, președintele Asociației Sălăjenii Contează a subliniat că prin intermediul acestui proiect, organizatorii au avut posibilitatea să cunoască direct produsul școlii sălăjene și s-a declarat mandru de elevii sălăjeni pentru interesul pe care l-au manifestat pentru obiectivele vizitate. ”Prin proiectul derulat de Asociația Sălăjenii Contează am reușit să ajungem la 240 de elevi din tot județul, care au experimentat cunoașterea orașului de lângă noi din punct de vedere istoric, cultural, economic. Totodată, noi ca organizatori, am avut posibilitatea să cunoaștem direct produsul școlii sălăjene și pot să spun că elevii care au participat la excursiile noastre sunt excepționali. Prin modul în care s-au prezentat, prin interesul față de istorie, geografie, față de procesele tehnologice cu care au luat contact, prin receptivitatea de care au dat dovadă, mi-au inspirat încredere în generațiile care vin de pe băncile școlii. Sunt mândru de voi, de profesorii și de părinții voștri. Succesul acestor excursii ne obligă să continuăm și în anul școlar viitor” a conchis Lucian Bode.

Proiectul s-a derulat cu sprijinul Primăriei orașului Șimleu Silvaniei prin edilul orașului Septimiu Cătălin Țurcaș, al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei prin managerul Daniel Stejeran și al proprietarului Fabricii de Mobilă Simex, Dumitru Blaga. Excursiile de promovare a Sălajului au necesitat ajutorul voluntarilor, Lavinia Berar, Elena Trif Cocoru, Roxana Deac, Simina Seleși de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, Roxana Moldovan de la Muzeul Holocaustului, Ilona Cuni Fazakas de la Biserica Greco-Catolică, Cornelica Boșca și Dora Man de la Podgoriile Silvania, Cosmin Man și Kun Adrian de la Fabrica de Mobilă Simex. A doua etapă a proiectului va demara în anul școlar viitor.

foto: facebook Lucian Bode

Adauga comentariu