100 de lucruri jenante în Zalău. Cinematograful SCALA închis de peste un deceniu. Promis în toate campaniile electorale a rămas tot în paragină

Cinematograful Scala nu va redeschis, cel mai probabil nici în 2019 cu toate că a fost promis de politicieni în toate campaniile electorale. Potrivit declarației primarului din septembrie 2016, lucrările de refacere ar fi trebuit demarate în toamna aceluiași an: ,,Din aceasta toamnă, cel mai târziu în iarnă vor începe lucrările de modernizare în interior, urmând ca exteriorul sa fie amenajat în vara anului viitor". Viceprimarul PSD declara în vara lui 2017 că lucrările vor începe în șapte luni. Declarația viceprimarului din august 2017 când, conform declarațiilor primarului cinematograful trebuia să fie deja funcțional: "În maximum patru luni urmează să realizam proiectul tehnic și să-l urcăm pe SEAP pentru licitație. Lucrările au un termen de începere de șapte luni".

Un an mai târziu în 2018 promisiunea era că în 2019 în primăvară lucrările vor fi gata. Viceprimarul Teodor Bălăjel anunța finalizarea licitației pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a cinematografului, iar din luna august deschiderea șantierului. "Săptămâna trecută s-a terminat perioada de depunere a ofertelor pe SEAP pentru reabilitarea cinematografului Scala. Suntem în linie dreaptă, în luna august, maxim în luna septembrie încep lucrările de reabilitare". 

În acest an, Primăria Zalău ne informa că licitația pentru atribuirea contractului de proiectare cu execuție a obiectivului de investiții „Reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalău, judeţul Sălaj” a fost demarată de Compania Națională de Investiții, cea care finanțează reabilitarea cinematografului. Avizele solicitate prin Certificatul de urbanism au fost întocmite, iar după elaborarea proiectului tehnic se va solicita autorizatia de construire. La această dată, conform situației din SEAP, procedura de achiziție se află în etapa de evaluare a propunerii financiare, prin urmare nu se cunoaște, deocamdată, care dintre ofertanți a câștigat licitația. Întrucât procedura este în derulare, nu s-a stabilit încă data demarării execuției lucrărilor și nici valoarea acestora. Termenul de desfășurare a lucrărilor este de 15 luni, din care 3 luni sunt pentru proiectare și 12 luni sunt pentru execuția lucrărilor.

Cinematograful Scala a fost închis în 2005, asta cu toate că politicienii care s-au perindat la conducerea orașului au promis reabilitarea cinematografului în fiecare campanie electorală. Clădirea cinematografului Scala a fost construită între anii 1975 – 1976 și a funcționat ca cinematograf până în anul 2005, când RADEF a închiriat-o unor agenti economici care au transformat-o în discotecă. Dupa preluarea imobilului de către Municipiul Zalau în 2010, acesta nu a mai fost utilizat întrucât era în stare avansata de degradare. Clădirea este distrusă în interior, tencuiala de pe pereți s-a desprins, tavanul stă să cadă, podeaua este șubredă iar aparatura cu care se proiectau filmele sunt uzate iar sala pentru spectatoril arată jalnic.

Clădirea a fost construită între anii 1975 – 1976 ăi a funcționat ca cinematograf până în anul 2005, când RADEF a închiriat-o unor agenți economici care au transformat-o în discotecă. Dupa preluarea imobilului de catre Municipiul Zalau în 2010, imobilul nu a mai fost utilizat întrucât era în stare avansata de degradare. După reabilitare, cinematograful va avea o sală de proiecție 2D unde vor fi găzduite conferințe și spectacole. Sala va avea o capacitate de 247 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilități. Va avea și o sală de cinema 3D, un planetarium, spații pentru vânzarea de bilete, foaier și cafenea. De asemenea, va fi dotat cu echipamente de proiecție și sonorizare de ultimă generație.

Adauga comentariu