VIDEO. Elicopterul SMURD de la Jibou, un real câștig pentru VIAȚĂ. Medicii de pe elicopter au salvat 158 de pacienți

Elicopterul SMURD de la Jibou este un real câștig pentru viața. De când a fost dat în folosință, din 10 septembrie 2019 și până azi, medicii de la Punctul de Operare Aeromedical Jibou au avut 241 de ore de zbor și au salvat 158 de pacienți. De asemenea, echipajul a executat 162 de misiuni de salvare, dintre care 104 primare, 56 secundare și două speciale. 

În cele 5 luni de activitate, au fost executate misiuni complexe, la limită atât din punct de vedere operațional, cât si din punct de vedere al situației medicale, misiuni care a evidențiat POA Jibou la nivel național ca fiind o bază de operare aeromedicală nouă dar cu o activitate intensă. De la inființare a fost executat un număr de 4 misiuni umanitare în zonă montană, greu accesibilă, din care 2 misiuni au fost misiuni de căutare salvare. Pe parcursul celor 241 de ore zburate, au fost și situații deosebite ale căror manageriere a dus la aterizarea în siguranță a aeronavelor urmată de repunerea în stare de disponibilitate într-un timp foarte scurt. Cel mai important eveniment a fost cel în care elicopterul de la P.O.A. Jibou a aterizat de urgență fără unul dintre motoare pe aeroportul din Cluj-Napoca, în deplină siguranță.

Misiunile executate în acest timp au fost variate, dintre cele mai complexe și mediatizate misiuni menționăm două intervenții. Prima a avut loc în luna octombrie 2019 în care echipajul elicopterului P.O.A. Jibou a decolat într-o misiune de căutare-salvare în munții Maramureșului cu numai 20 de minute înainte de lăsarea întunericului. Locul unde se afla victima căzută în prăpastie a fost identificat rapid cu ajutorul STS, iar echipa medicală cu sprijinul colegilor de la Salvamont a reușit să evacueze victima și să îi acorde asistență medicală de specialitate. Astăzi, victima a ajuns acasă sănătoasă în Cehia, iar ambasada republicii Cehe a transmis salvatorilor o scrisoare de mulțumire și de apreciere pentru înaltul profesionalism.

A doua misiune a fost una executată recent, luna aceasta fiind vorba de o misiune specială de transplant. După prelevarea organelor ce trebuiau să ajungă la Cluj-Napoca și Târgu-Mures, într-un interval de timp limitat, echipajul elicopterului din cadrul P.O.A. Jibou a executat misiunea în condiții grele din punct de vedere a situației meteorologice, în contextul în care atât la Cluj-Napoc, cât și la Târgu-Mureș era ceață. Echipajul a aterizat pe dealul Feleacului lângă Cluj-Napoca peste zona de ceață unde au predat organele de transplantat unei echipe medicale, iar la Târgu-Mureș unde trebuia să ajungă inima pentru trasplant cu greu s-a găsit o breșă în zona de ceață, elicopterul aterizând pe o zonă mai înaltă în preajma unei localitati aflate la câțiva km distanță de Târgu-Mureș. Echipajul elicopterului a acționat în spiritul unei misiuni umanitare, astfel că pilotul aeronavei a luat decizia de a lua inima împreună cu un localnic binevoitor cu care s-a deplasat în întâmpinarea unei ambulanțe care trebuia să preia organul pentru transplant. Pilotul a continuat drumul cu ambulanța și ajungând la spital a urcat cu Inima până la ușa sălii de operație unde trebuia ca inima să ajungă. Un gest nobil, într-o misiune grea cu un final frumos - astăzi o inimă bate în pieptul unui om care trăiește datorită modului în care echipajul din cadrul P.O.A. Jibou a executat una dintre sutele de misiuni.

Sunt doar câteva exemple, dar concluzia e una: La P.O.A. Jibou, munca în echipă realizată de personalul I.G.Av., personalul medical al UPU SMURD Cluj și UPU SMURD Bihor și personalul din cadrul I.S.U. Sălaj reușește să aducă pe harta României un plus de importanță atât morală, cât și strategică prin existența acestei noi baze de salvare din județul Sălaj.

Adauga comentariu