Un medic din Șimleu Silvaniei a fost condamnat pentru evaziune fiscală

Medicul dentist EID MOHAMED a fost condamnat zilele tecute, fără acord de recunoaștere, de către Tribunalul Sălaj la un an și patru luni de inchisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj l-au trimis în judecată pe medicul dentist EID MOHAMED în 2 octombrie 2019  pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, fiind acuzat că în cadrul cabinetului său din Șimleu Silvaniei nu a înregistrat în evidența contabilă mai multe sume de bani achitate de către pacienți. Sentința nu este definitivă și se poate ataca cu apel în termen de 10 zile. 

Iată soluția Tribunalului Sălaj

”Condamnare- fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art.9 alin.1 lit.b) din Legea nr.241/2005, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal şi art.396 alin.10 Cod procedură penală, condamnă inculpatul EM la pedeapsa de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În baza art.67 alin.2 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a) şi b) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 1 an, a cărei executare va începe la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. În baza art.91 Cod penal, DISPUNE SUSPENDAREA EXECUTĂRII PEDEPSEI de 1 an şi 4 luni închisoare aplicate inculpatului sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Sălaj, pe durata unui termen de încercare de 2 ani, termen stabilit potrivit prevederilor art.92 alin.1 Cod penal şi care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. .........Constată recuperat prejudiciul efectiv, în cuantum de 654 lei, cauzat părţii civile ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – reprezentată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj. În baza art.25 alin.1 şi art.397 alin.1 Cod procedură penală raportat la art.1357 Cod civil, admite acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi obligă inculpatul Eid Mohamed la despăgubiri către partea civilă, în cuantum total de 303 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente prejudiciului cauzat bugetului de stat, calculate de la data scadenţei şi până la achitarea efectivă a prejudiciului, potrivit art.119 şi art.120, art.1201 din OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În baza art.13 din Legea nr.241/2005, la rămânerea definitivă a hotărârii, o copie de pe dispozitivul acesteia se va comunica Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în vederea efectuării menţiunilor corespunzătoare. În baza art.274 alin.1 Cod procedură penală, obligă inculpatul EM la plata sumei totale de 900 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.274 alin.1 teza finală raportat la art.272 alin.2 Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 868 lei, pentru asistenţa juridică acordată inculpatului va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Sălaj pentru av.Cîmpean Nicoleta şi va rămâne în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 11 decembrie 2019, la sediul instanţei”, se arată în sentința magistraților sălăjeni. 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj l-au trimis în judecată pe medicul dentist EID MOHAMED pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Medicul a fost acuzat că în cadrul cabinetului său din Șimleu Silvaniei nu a înregistrat în evidența contabilă mai multe sume de bani achitate de către pacienți.

Deși prejudiciul este foarte mic, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, ne-a precizat că nu mai există altă variantă decât trimiterea în judecată deoarece au fost modificate în ultima perioada legile justiției.

Tribunalul Sălaj ne-a comunicat faptul că "inculpatul, în perioada perioada 2014  –  2015, în calitate de reprezentant al Cabinetului nu a înregistrat în evidenţa contabilă venituri în cuantum de 4.090 lei, reprezentând sume achitate de martori, nu le-a declarat la organele fiscale competente, creând astfel un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 654 lei, reprezentând impozit pe venit, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În ceea ce priveşte sumele de 700 lei şi 300 euro, achitate de martora (...), în perioada iunie - iulie 2015, având în vedere că la data de 26.10.2015 inculpatul a restituit martorei sumele primite, neînregistrarea acestor operaţiuni în documentele contabile nu a fost de natură a produce prejudicii bugetului de stat", susține purtătorul de cuvânt al Tribunalului. 

 

foto - adevarul.ro

Adauga comentariu