Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, mulțumește oamenilor pentru ajutorul acordat în lupta cu CORONAVIRUSUL. Statul când se va implica în sănătatea românilor?

Gabriel Ioan Gavrilut, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău a mulțumit oamenilor pentru implicarea lor în lupta cu noul CORONAVIRUS. Ajutorul românilor a venit într-o perioadă grea în care unii dintre ei au rămas fără locul de muncă, având în vedere măsurile luate pentru prevenirea și combaterea acestui virus. 

"Cuvântul “ MULȚUMESC” ar trebui spus zilnic de fiecare dintre noi mai ales in aceste vremuri grele. Faptele bune si implicarea in viata societatii ar trebui sa fie cunoscute si apreciate atat ca simbol cat si ca valoare concreta.

Aparitia, la sfarsitul anului 2019, tulpinii SARS-COV-2 din familia Coronavirus, virus cu o agresivitate deosebita capabil sa produca imbolnaviri severe si o mortalitate semnificativa la om a produs panica pe toata planeta prin numarul mare de imbolnaviri, severitatea formelor de boala, mortalitatea ridicata, ineditul situatiei.

Aparitia primelor cazuri de COVID-19 in tara noastra a generat aceleasi sentimente de spaima si neputinta la nivelul intregii populatii. Organizarea sectiilor de Pneumologie in sectii covid destinate diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-COV-2 a accentuat anxietatea personalului si a mea. Dar dincolo de stresul muncii de zi cu zi, de pericolul permanent si nevazut al infectarii, de lipsa initiala a echipamentelor de protectie, de socul primului pacient confirmat si socul primului deces, de distantarea sociala si izolarea de familie(dintre toate cea mai grea) am descoperit si lucruri pozitive! Am descoperit PRIETENIA si OMENIA!

Am fost surprins la inceput de numarul mare de PRIETENI care m-au sunat si au oferit ajutor sectiei de pneumologie si Spitalului Judetean. Am fost surprins de organizarea si operativitatea lor. Fara sa li se ceara nimic! Apoi am fost la fel de surprins de OAMENII pe care i-am intalnit de cateva ori in viata, intamplator(sau nu), fara un istoric de prietenie care m-au sunat sa isi ofere sprijinul. Am reusit astfel sa ne aprovizionam repede cu echipamente de protectie, dezinfectanti, tuneluri de dezinfectie, aparatura medicala.

O colaborare deosebita am avut cu Domnul Dinu Iancu-Salajanu, presedintele in exercitiu a Clubului Rotary Zalau. Prin initiativa si buna colaborare am reusit sa stabilim rapid prioritati, iar prin implicarea deosebita a domniei sale si prin generozitatea membrilor Clubului Rotary Zalau s-a reusit amenajarea unui salon de terapie avansata respiratorie cu posibilitate de ventilatie non invaziva(VNI) in cadrul sectiei de pneumologie, deosebit de important pentru pacientii nostri atat covid pozitivi cit si non-covid.

Donatia a cuprins :
- Trei paturi electrice de terapie intensiva cu 4 motoare,
- Trei aparate biPAP ST pentru ventilatie non invaziva,
- Un monitor functii vitale.
In numele personalului Sectiei de Pneumologie a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau cat si in numele pacientilor care au beneficiat si vor beneficia de ingrijire, monitorizare si terapie, VA MULTUMESC!”, este scrisoare de mulțumire a medicului, potrivit graiulsălajului.ro

Ce a făcut statul pentru sănătatea românilor la peste 30 de ani de la Revoluție?

La mai bine de 30 de ani de la Revoluția românilor din 1989, statul a bătut pasul pe loc pentru sănătatea românilor. Mulți medici buni din România au preferat să plece la muncă în străinate, departe de cei tragi, pentru un trai mai bun. Aproape în fiecare guvernare pe care a avut-o România, sistemul de sănătate a fost uitat. Nu de puține ori, medicii au ieșit în stradă să-și ceară drepturile, să-și ceară dreptul la o viața decentă. La începutul pandemiei, am auzit doar că trebuie să ajutăm spitalele și pe cei din linia întâi. Oare era de datoria nostră, a românilor, să facem un sistem de sănătate bine pus la punct sau era de datoria politicinilor să facă acest lucru? 

Chiar și după ce a apărut acest virus politicienii s-au luptat pentru ”ciolanul” lor și abia în ultimul ceas s-au ”trezit” și au început ”lupta” cu temutul virus. De la președinte și până la ultimul politician am auzit doar că trebuie să-i ajutăm pe cei din prima linie. Cu toate că foarte mulți români au intrat în șomaj tehmic, au sprijinit cum au putut ei mai bine sistemul de sănătate. Salariile de mii de lei ale parlamentarilor au mers mai departe. Tot mai departe au mers și pensiile speciale ale acelor români ”speciali” care și-au dat și ultima ”picătură de energie” pentru bunul mers al României. 

Înainte de pandemia de coronavirus, spitalele din România nu aveai maști, nu aveau mănuși, nu aveau combinezoane și atunci vin să întreb ce a făcut statul român pentru sistemul de sănătate din România?

foto - graiul sălăjului

 

 

Adauga comentariu