Școala gimnazială ”SILVANIA” din Șimleu Silvaniei câștigătoarea competiției ”Școală Europeană” ediția 2019

Școala gimnazială ”SILVANIA” din Șimleu Silvaniei se numără printre câștigătorii competiției ”Școală Europeană” ediția 2019. Festivitatea de premiere a câștigătorilor Competiției Naționale ”Școală Europeană”, ediția 2019 a fost găzduită de Palatul Parlamentului din București în 4 iunie. Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al Ministerului Educației Naționale. Delegația din Sălaj, formată din reprezentanții Școlii Gimnaziale ”Silvania” din Șimleu Silvaniei și inspectorul pentru proiecte educaționale de la ISJ Sălaj au primit trofeul și diploma, înmânate de ministrul educației, Ecaterina Andronescu împreună cu Ionel Florian Lixandru, secretar de stat și Calotă Monica, directorul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). 

Ministerul Educaţiei a premiat cele 87 de unități de învățământ preuniversitar câştigătoare ale Competiției Naționale „Şcoală Europeană", ediția a XVI-a. La ediţia din acest an au fost înscrise 136 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 37 de județe și din capitală. Școala Gimnazială ”Silvania” din Șimleu Silvaniei a ocupat locul 39 cu 160 de puncte. Fiecare unitate de învăţământ a primit certificatul „Şcoală Europeană 2019" şi un premiu în valoare de 5.000 lei pentru dotări. Decizia privind bunurile ce urmează a fi achiziţionate aparţine conducerii fiecărei unităţi de învățământ. MEN va transfera sumele către inspectoratele școlare judeţene, care la rândul lor au obligaţia să le repartizeze unităţilor de învăţământ.

Activităţile/proiectele/programele care se iau în considerare pentru această competiție sunt derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene: Erasmus+, eTwinning, Europa-casa noastră, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener. În evaluarea candidaturilor s-a ținut cont și de coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare, de performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naționale, olimpiade și concursuri școlare, de asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație, precum și de calitatea și coerența documentelor de candidatură.

Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în activităţi/proiecte/programe comunitare. Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Concursul „Școală Europeană” a fost lansat de Ministerul Educației Naționale în anul 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. La cele 16 ediții au participat 2.159 de unități de învățământ din toate județele țării și 862 dintre acestea au primit certificatul și trofeul „Școală Europeană”.

Adauga comentariu