Sălajul, în topul județelor unde bebelușii mor la naștere

Județul Sălaj, alături de Tulcea, Botoșani, Călărași și Caraș Severin sunt fruntașe în clasamentul mortalității infantile în România, cu cea mai mare rată de decese la mia de bebeluși născuți vii, arată un raport al Organizației Salvați Copiii, realizat pe baza datelor Institutului Național de Statistică. Rata mortalității infantile a scăzut însă în România, în ceea ce privește media pe țară, de la 10 la mia de copii născuți vii, în 2012, la 6,5 la mie, conform datelor provizorii ale INS pentru anul 2018.

Sălajul ocupă locul trei la decesele bebelușiilor, cu 11,5 morți la o mie de bebeluși născuți vii, peste noi fiind doar Tulcea (15,5 morți la mie) și Botoșani (12,9 morția la mie). 

Cu toate că media pe țară a ratei mortalității infantile a scăzut, sunt județe, cum este și Sălajul, unde situația rămâne dramatică, mai ales în ceea ce privește accesul la servicii medicale urgente și performante.În România, nașterea este discriminatorie: lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte, conform HotNews. 

sursa foto - Kanal D


Adauga comentariu