Romii tot romi rămân oriunde te întâlnești cu ei, dar sunt și excepții. Povestea unei întâmplari ciudate alături de un copil ROM

Lumea zice că romii tot romi sunt oriunde te întâlnești cu ei. Dacă nu le dai te fac și te dreg, dacă le dai nu le ajung. Cu ei orice faci nu e de bine, însă printre ei sunt și excepții, mai ales la copii. 

Eram azi la o înghețată cu juniorul, la o cofetărie din oraș și ceea ce mi s-a întâmplat sau ceea ce a făcut un copilaș rom m-a lăsat mut pentru câteva minute bune. După ce am ajuns la cofetărie, așa cum stabilisem de dimineață cu juniorul, ne-am comandat fiecare înghețata dorită. Ne așezăm cuminți la masă și începem să savurăm din grandioasa și gustoasa înghețată “La Strada”.  

La scurt timp își face apariția o fetița de 5 sau 6 ani, care are nevoie de un pahar cu apă. Fetița își pune setea la punct și întreabă ceva la vânzătoare, nu am reușit să înțeleg ce, fiind puțin mai departe. Observ că angajata de la cofetărie o servește cu două cupe de înghețată, moment în care juniorul meu o privește insistent pe fetiță. Fetița își dă seama că baiatul meu se uită la ea, iar ceea ce a făcut m-a lăsat mut pentru câteva minute bune. 

S-a îndreptat spre fiul meu și i-a spus: “Poftim, ține tu înghețata. Ia și mănânc-o și pe a mea”. În momentul acela parcă m-am pierdut puțin prin bunătatea fetiței de etnie romă. 

În gândul meu mă tot întrebam tot felul de chestii și nu-mi venea să cred de reacția fetiței, care pur și simplu nu are nicio vină ca face parte dintr-o familie de romi. Doar că instinctul de copil bun la suflet și-a spus cuvântul. Cei care au copii știu că, copiii caută alți copii și este diferită relația dintre ei fața de relația cu un adult. 

Probabil, peste ani când fetița va creste, va prinde din obiceiurile lor pe care le cunoaștem cu toții sau poate va avea noroc în viață, la câtă bunătate are în suflet. De multe ori trecem cu vederea peste astfel de întâmplări și nu mi se pare corect. Cum nu mi se pare corect nici să sară pe tine pentru bani. 

Sunt sigur că romii tot romi rămân, însă sunt și excepții, și când excepțiile sunt copii, ca cel de azi te “mișca” puțin la inimă. 

Părerea mea.. 

Adauga comentariu