REPORTAJ din Spitalul Jibou. Medicul Secureanu, judecat pentru delapidarea a nouă milioane de lei, este considerat de pacienți un sfânt care face miracole

Judecat pentru delapidare și luare de mită, cu un prejudiciu de 9 milioane de lei (2 milioane de euro), medicul Florin Secureanu, inculpat în dosarul Malaxa, a ajuns la Spitalul Orășenesc Jibou. 

Florin Secureanu a ajuns la Jibou la 1 iulie anul acesta, după ce a promovat un examen scos la concurs pe 15 martie. Concursul a fost organizat la Cluj-Napoca, la Clinica de Recuperare, iar Secureanu a fost candidat unic pe postul de doctor balneolog la Spitalul Orășenesc Jibou, obținând peste 120 de puncte cât avea nevoie pentru a promova examenul.

Dacă la București medicul Secureanu are probleme cu justiția, pentru pacienții din Jibou se pare că acest aspect nu contează, astfel că acesta este văzut ca un Dumnezeu local, un salvator al celor aflați în lupta cu boala.

Am ajuns la Spitalul din Jibou pe 22 august. Pentru a nu se știrbi nimic din realitatea din spital, am preferat să mergem cu camera ascunsă și să ne prezentăm drept pacienți. Astfel am trecut de portar foarte ușor, fără a ne legitima. De la portar am și aflat că doctorul Florin Secureanu este în camera de gardă la Urgențe. Am intrat pe holurile spitalului, unde l-am văzut pe Secureanu tratând un pacient, astfel că ne-am văzut puțin de ale noastre, analizând modul în care arată spitalul (vom reveni cu aceste aspecte într-un alt material). 

Am revenit la urgențe peste 20 de minute. Nu a mai fost nevoie de a spune cine și ce facem acolo, pentru că după ce am fost zăriți că îi facem fotografii în camera de gardă, acesta a venit să discute cu noi, știind că suntem jurnaliști de la Ziarul de Sălaj. Nu a fost deranjat de prezența noastră, ci din contră, a dorit să vorbească cu noi, dar neoficial. 

Am reușit însă să captăm pe camerele ascunse fragmente din discuție. Florin Secureanu a venit la noi ca un om nevinovat, susținând că oricând ne poate face și nouă un dosar penal dacă vrem. Acesta ne-a spus direct în față că dacă vrem mâine ne putem trezi cu un dosar.

Pacienții care se aflau în acel moment în incincta spitalului au început să-l apere pe doctorul Secureanu, chiar să se "rățoiască" la noi că ne permitem să avem treabă cu un asemenea doctor. Aceștia îl văd ca pe un medic foarte bun, care îi tratează de boli așa cum trebuie. Chiar și portarul de la spital ne-a informat că mama sa a fost tratată de Secureanu și și-a revenit ca printr-o minune. Practic, Secureanu este văzut ca un trimis a lui Dumnezeu în comunitate, un doctor care face foarte mult bine. 

Florin Secureanu chiar era încântat să ne prezinte situația pacienților și să ne arate că are o activitate benefică pentru comunitate (vezi video). Pentru aceasta am depus și o cerere oficială, pentru a putea discuta cu acesta despre activitatea sa din Jibou.

Secureanu a susținut că vrea să vadă onestitate din partea jurnaliștilor, iar atât timp cât noi vom fi onești cu el și vom reda tot ce zice el, și el va fi onest cu noi. Doctorul a ținut însă să ne critice pentru că ne-am permis să preluăm declarațiile altor medici despre activitatea acestuia din Jibou. 

Secureanu a început să facă însă și reguli prin spital de față cu noi, crezând probabil că în micul orășel de pe Someș e ca în București. Acesta ne-a tot spus de purtători de cuvânt, despre care nu știm să existe, și că doamna manager nu ar fi trebuit să vorbească cu noi, referindu-se la discuția cu doamna Alian Chivu, managerul Spitalului Jibou, care ne-a mărturisit că în perioada 1 - 15 iulie Secureanu nu a avut pacienți. 

În cele din urmă, Secureanu ne-a spus verde în față că fix înainte cu o zi discutase despre noi cu cineva din oraș (interesant de aflat cu cine) și că cu siguranță noi am fost trimiși acolo cu un scop precis. Vă spunem noi însă că nu am fost trimiși de nimeni, ci doar am vrut să vedem ce face un doctor trimis în judecată de DNA. 

Să mai spunem doar că pacienții din Jibou nu au părut prea interesați de faptul că Florin Secureanu a fost demis din funcția de director al Spitalului Malaxa București pe 29 noiembrie 2016, dar și că a fost arestat preventiv în decembrie 2016. 

 

Prejudiciu de 9 milioane de lei în dreptul lui Secureanu

Dosarul lui Florin Secureanu a pornit de la investigațiile jurnaliștilor de la Gazeta Sportului, în special ale lui Cătălin Tolontan. Între timp a ieșit și Direcția Națională Anticorupție public cu două comunicate de presă despre dosarul lui Secureanu. 

Pe 9 decembrie 2016, DNA ieșea public și susține că Florin Secureanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită și delapidare, ambele în formă continuată. Acesta a fost prezentat atunci Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Pe 15 mai 2017, DNA iese iar public cu un comunicat despre Secureanu. De această dată mult mai exact. DNA anunță că Secureanu a fost trimis în judecată pentru delapidare, 5 fapte din care una cu consecințe deosebit de grave și luare de mită. 

Procurorii DNA susțin că după numirea în funcția de manager la Spitalul Malaxa, respectiv din anul 2009 și până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei. Modalitățile concrete prin care inculpatul Secureanu Florin Adrian a acționat în scopul sus-menționat au fost diverse. 

Procurorii susțin că Secureanu și-a însușit sume de bani chiar și în numerar de la casieria spitalului.

"La inițiativa și sub controlul inculpatului Secureanu Florin Adrian, la nivelul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa au fost create și utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale.Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale)", spun procurorii DNA. 

Adauga comentariu