Povestea tinerei din Zalău plecată în China să-i învețe pe copiii chinezi limba engleză. A locuit la etajul 25; a avut colegi din Coreea de Nord și restricții impuse de Poliția Chineză

Adelina Cîmpan, 25 de ani, este una dintre româncele care reprezintă cu cinste România în lume. Adelina a ajuns în China pentru prima dată în 2014, iar din 2016 a început să le preda copiilor chinezi limba engleză. Prin mâinile ei au trecut zeci de copii chinezi, însă acum Adelian se vede nevoită să părăsească țara asiatică și să plece până departe în Gibraltar, unde a găist un loc de muncă la o companie chineză care se ocupă de servicii de transfer financiar. 

Povestea Adelinei începe în anul 2013 când a absolvit Colegiul Național "Silvania" Zalău. S-a înscris la facutlatea de litere din Cluj. Trebuia să urmeze specializarea engleză-franceză, dar s-a răzgândit în ultimele zile, dându-și seama că ar fi mult mai bine pentru ea dacă ar studia o limbă exotică, așa cum este văzută limba chineză în România. După primul an de facultate s-a înscris la un program de burse, primind bursă de studiu pentru anul doi în China, la o universitate din Hangzhou, la 200 de kilometri de Shanghai. După un an s-a reîntors în România pentru a obține diploma de licență la facultatea, iar apoi s-a înscris la master tot în China. 

Ajunsă în anul 2016 în China, Adelina și-a găsit și un loc de muncă - profesoară de limba engleză pentru copiii chinezi. Tânăra zălăuancă susține că în general chinezii nu prea vorbesc limba engleză. Dacă în Europa te poți descurca cu engleza, în China poți muri de foame cu engleza în mână.

Adelina ne povestește că încă de la primul contact cu chinezii și-a dat seama că ceea ce se învață la facultate nu corespunde cu realitatea din China. Asta deoarece ajunsă pe aeroport, a început să vorbească în chineză cu taximetristul, dar acesta nu a înțeles o boabă. Abia apoi și-a dat seama că limba chineză învățată în facultate e cu mult diferită față de chineza vorbită în China. 

Adelina susține că diferențele culturale sunt enorme între China și Europa sau România. În primul rând, chinezii lucrează de luni până duminică, fără să facă multă pauză. În al doiela rând, cu aceștia nu poți lega prea mutle prietenii. Sunt deschiși, săritori, însă cam atât. Chinezii se comportă destul de ciudat cu străinii, mai ales cu europenii. Adelina susține că de multe ori îi vezi pe chinezi că îți fac poze întâmplător pe stradă sau te privesc diferit; te fac să te simți superior pentru că ești din Europa.

Cea mai amuzantă întâmplare printre chinezi a avut-o atunci când a mers la ea în vizită mama și sora ei. Adelina povestește că le-a dus în vizită la Marele Zid Chinezesc, iar un chinez a vrut să-și facă o poză cu ele. Apoi altul și altul, până și-a dat seama că e o coadă mare de persoane care vor poză cu româncele.

Țara sub regim comunist, în China ți se impun mai multe restricții. Pe Adelina a ochit-o Poliția Chineză încă din prima săptămână de ședere și a fost anunțată să aibă grijă să nu vorbească politică sau să îi învețe pe chinezi să se roage la Dumnezeu sau să practice religia creștină sau musulmană printre chinezi. Presa este și ea cenzurată. Și pentru că tot vorbim de cenzură, Adelina ne-a mărturisit că la un curs a avut doi colegi veniți din Coreea de Nord, țară aflată sub dictatură comunistă. Cei doi, după cum mărturisește Adelina, erau tăcuți, îmbrăcați sobru și fără prea mare chef de viață. 

În China, tânăra zălăuancă locuiește acum la etajul 18, dar a avut înainte un apartament la etajul 25, în timp ce sala de clasă unde studia era la etajul 8. 

Tot în China, Adelina și-a întâlnit și perechea vieții - un tânăr din Yemen, pe care l-a adus în vizită în România în această vară. Tânărul din Yemen a rămas plăcut surprins de România, în special de zona de la Sibiu spre Zalău, după cum mărturisește chiar acesta. 

Adelina nu vrea însă să rămână în China. Vrea să se stabilească într-o țară din Europa, în special zona Belgia, Luxemburg, Franța și susține că și-ar dori să lucreze pentru Uniunea Europeană sau ONU, ținând cont că a aboslvit relații internaționale. Nu se vede însă în România, pentru că s-a obișnuit cu altceva, acel ceva pe care România nu îl are - infrastructură, locuri de muncă bine plătite, condiții decente de trai și multe altele. 

Adauga comentariu