Povestea tinerei din Șimleu Silvaniei care i-a cucerit pe profesorii de istorie de la instituțiile academice din Franța

Tânăra Andrada Crețeanu din Șimleu Silvaniei e unul dintre românii care reprezintă cu cinste România peste hotare. La cei 29 de ani si săi, Andrada a ajuns să-i cucerească pe profesorii din mediile universitare franceze. Andrada lucrează acum la teza de doctorat, care i-a surprins pe cei mai mulți profesori de istorie universitari din Franța. Subiectul tezei de doctorat este gaullismul ca patrimoniu imaterial cultural francez (o teză despre Charles de Gaulle și moștenirea político-culturală lăsată Franței, o moștenire devenită azi patrimoniu imaterial cultural). Andrada a aobținut chiar și un stagiu de cercetare în cadrul muzeului Armatei din Paris, dar a reușit să lanseze, alături de alți doi colegi doctoranzi, unul de la Universitatea din Bordeaux și celălalt de la Universitatea din Quebec (Canada) o revistă francofonă academică în științe politice. Mai mult, tânăra a obținut o bursă de studiu din partea Guvernului Franței pentru a studia la Paris. 

Povestea Andradei începe în anul 2009 când a fost admisă cu bursă la Facultatea de Științe Politice de la Universitatea București. Pasiunea pentru istorie și studii politice o avea însă încă din liceu, Andrada reprezentând Coelgiul Național "Simion Bărnuțiu" la diferite concursrui de limba franceză și istorie. Tânăra șimleuancă a terminat facultatea în anul 2012 ca șefă de promoție, iar în luna iulie a anului 2013 a participat la Școala de vară în anthropologie urbană, din cadrul Institutului Francez de Studii Anatoliene din Instanbul. A urmat apoi masterul, "Historie et civilisations", cu predare în limba franceză. Studiile de master le-a urmat în cotutelă între Facultatea de Științe Politice din București și Ecole des hautes etudes en sciences sociales din Paris. A primit apoi o diplomă de absolvie din partea ambelor universități. În paralel s-a înscris și la Facultatea de Limbi Moderne Aplicate, specializarea engleză-turcă din cadrul Universității Lumina, însă nu a mai obținut licență din cauza conflictului dintre Fundația Lumina și Guvernul din Turcia. A plecat între timp în Franța, acolo unde s-a înscris la doctorat la Școala Doctorală de la Universitatea din București, în primul an de doctorat fiind însă admisă și la EDSS - Școala doctorală francofonă în științe sociale, o școală doctorală cu statut aparte, având ca obiectiv colaborarea la nivel academic dintre România și Franța, oferid și contracte de cetutelă cu predare în limba franceză și cu profesori francezi. 

În luna octombrie 2015 a obținut o bursă din partea CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) pentru a studia în cadrul Institutului de studii politice al Universitatii din Wroclaw, iar în decembrie 2015 a primit o bursă pentru a-și continua studiile doctorale în cadrul Universității din Bordeaux. 

Având în vedere subiectul cercetării tânăra a obținut un stagiu de cercetare în cadrul muzeului Armatei din paris, la departamentul Historial Charles de Gaulle. După acest stagiu a rămas la Paris, obținând o bursă doctorală oferită de Guvernul Francez pentru a continua cercetarea în cadrul Bibliotecii Naționale din Franța, Paris. 

În prezent Andrada este anul cinci de doctorat, urmând ca teza să și-o susțin în iulie 2020. Aceasta ne mărturisește că profesorii francezi sunt foarte uimiți de subiectul temei de doctorat, din acest motiv având și atât de mare succes în a primi burse de studiu aprofundat. 

Mai trebuie spus că în timpul liber tânăra șimleuancă a oferit mediații de limba engleză, spaniolă și istorie unor copii din Franța. Tânăra se mai laudă și cu revista academică pe care a lansat-o alături de doi colegi de ai săi. 

Andrada susțin că nu a fost niciodată discriminată pentru faptul că este româncă, cin din contră, la Muzeul Armatei din Paris a fost acceptată în stagiu deoarece profesorii erau curioși cum se poate ca o româncă să aibă astfel de studii despre istoria Franței. Acesata susține că francezii de la Muzeul Armatei din Paris s-au comportat exemplar cu ea și a reușit să se integreze rapid în colevtiv, deși, spune aceasta, cei mai mulți dintre cei prezenți acolo erau cadre militare, oameni politici sau chiar veterani de război. 

La Paris, tânăra face parte și din Fundația Charles de Gaulle, unde a strâns multă biogragie pentru teza de doctorat. De menționat că și cei din fundație au fost foarte surprinși că aceasta studiază gaullismul, tânăra nefiind franțuzoaică. 

Gaullismul este un subiect de cercetare francez foarte dezbătut în ultima perioadă în mediile academice. Andrada susține că Charles de Gaulle este un mit și că toți din politica franceză se revendică ca fiind urmași a acestuia. Pentru francezi Charles de Gaulle este părintele și fondatorul Republicii Franceze, considerat erou național. Andrada speră ca prin teza de doctorat să aducă puțină lumină în ceea ce privește gaullismul în Franța. 

 

 

Adauga comentariu