Povestea Georgianei Marinescu, tânăra care vrea să aducă în actualitate piesele dispărute de ani buni din folclorul sălăjean

Georgiana Marinescu, 21 ani, este o tânără artistă de folclor din Jibou care își dorește ca publicul larg să cunoască frumusețea pieselor din folclorul sălăjean de mult uitat. Cu o activitate artistică de peste 16 ani, Georgiana se pregătește acum să lanseze un album cu melodii exclusiv din județul Sălaj, culese chiar de aceasta de la bătrânii din zonă. Planul ei este ca folclorul autentic, vechi de secole, să trăiască și să fie dus mai departe din generație în generație. Pentru acest motiv își va lansa și acest CD într-un spectacol de folclor ce speră ea să-l organizeze chiar la Jibou. 

Tânăra artistă a debutat la vârsta de 5 ani la Zilele Orașului Jibou, fiind îndrumată chiar de către educatoarele sale de la grădiniță. Acestea au fost și cele care i-au descoperit talentul. A continuat apoi să cânte sub îndrumarea învățătoarei Daniela Coste, iar din clasa a II-a a început să activeze la Cercul de Muzică și Dansuri Populare ale Clubului Copiilor din Jibou, îndrumată fiind de soții Pintea. 

A fost apoi membră a ansamblului folcloric Cununa, iar ulteior a urmat studiile muzicale la Liceul de Artă din Zalău, fiind pregătit de profesoara Rodica Pop Seling.  

Tânăra este în prezent studentă, anul trei, la Academia Națională de Muzică din Cluj-Napoca. La ora actuală Georgiana lucrează la o piesă care se va numi "Am iubit un sălăjean", melodia fiind culeasă din folclorul străbun din satul Aluniș, de unde aceasta are bunici. 

Georgiana este și membră a Ansamblului 'Icoane" condus de profesorul Ioan Bocșa. Să mai spunem și că în 2017 artista a fost într-un turneu în Franța cu Ansamblul "Someșana" din Năsăud. 

"Am început să culeg folclor de la bătrâni, iar in viitorul apropiat vreau sa realizez o culegere cu folclor autentic din Sălaj și sa realizez primul meu album de muzica populară care va avea și un spectacol de lansare la Jibou după ce va fi gata . După ce termin facultatea vreau să devin profesoară", spune aceasta. 

 

 

 

Adauga comentariu