Povestea Danei Abed Kader, puștoaica din Siria care a rupt poarta vedetelor de la CSM București

Dana Abed Kader, 23 ani, a fost declarată MVP-ul partidei dintre HC Zalău și CSM București (25-24), după ce a rupt poarta fostei deținătoare a Ligii Campionilor, reușind să înscrie de 13 ori. 

Dana joacă acum la Zalău alături de sora sa, Sara Abed Kader, care a ajuns la gruparea lui Tadici în această vară. 

Ambele surori sunt originare din Siria, din mamă româncă și tată sirian. Dana a ajuns la Zalău la pachet cu Sabrina Lazea de la Cetate Deva. Ambele handbaliste au ajuns la Zalău ca jucătoare anonime, care nu promiteau mare lucru. Dacă Lazea a tot fost plimbată cu împrumut pe la echipe de ligă secundă, Dana a reușit să se impună în formația lui Tadici. Chiar în urmă cu un an, profesorul susținea că Dana poate ajunge o jucătoare mare. 

Dana Abed Kader s-a născut pe 21 iunie 1996 în orașul Rakka din Siria. A copilărit, a învățat limba și a urmat cursurile la o școală din oraș, însă mama ei a decis să vină în România pentru că aici se simțea mult mai în siguranță. A plecat din Siria pe vremea când în țară era încă liniște, nu război. 

Dana a făcut cunoștință cu România în anul 2000, an în care se nășteau mai multe dintre colegele sale de la HC Zalău. A început să practice handbal după ce un profesor a văzut-o în curtea școli jucând fotbal cu băieții. 

Dana a fost la Clubul Sportiv Școala 181, iar apoi a ajuns la Deva. Echipa s-a retras însă din campionat, iar Dana, la fel ca Lazea, au rămas fără echipă. Acela a fost momentul în care Tadici a pus ochii pe cele două și le-a adus la Zalău.

Dacă Dana a confirmat repede, nu același lucru îl putem spune despre Lazea, care mai mult a plimbat apa decât a jucat. În cele din urmă însă, Lazea, aflată cu un picior pe drumul spre o altă echipă, a reușit să confirme și să o înlocuiască în defensivă  pe Irina Ivan care este accidentată. 

Dana putea ajunge la începutul acestui an la CSM București, însă transferul s-a blocat între timp. 

Adauga comentariu