A murit zalauanca care detinea cea mai mare colectie de insecte din Europa de Est. Bunicul ei a descoperit Gandacul de Zalau

13.000 de insecte numara colectia zalauancei Kinga Bodola, cea care s-a stins din viata in aceasta dimineata. Vestea a socat intreg colectivul de la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, unde aceasta era angajata.

Kinga avea doar 42 de ani si s-a stins din viata din cauza cancerului mamar de care suferea. Era pasionata de insecte si avea grija de colectia bunicului ei. O parte din colectie este expusa permanent la Galeria de Arta "Ioan Sima" din Zalau.

Kinga si-a dedicat intreaga viata vizitatorilor care au trecut pragul Galeriei de Arta, prezentandu-le insectele rare pe care le avea in colectie. Detinea fluturi si gandaci de pe toate continentele, din Australia pana in Brazilia si din Argentina pana in Japonia. 

Bunicul ei, Takacs Albert a fost cel care a descoperit si a studiat in detaliu specia de gandaci - Gandacul de Zalau. Albert a dat la toti colectionarii din Europa Gandacul de Zalau, la schimb cu alte specii de fluturi rare. Cea mai scumpa specie de fluturi din expozitie este o pereche din Indonezia  care valoreaza 5.600 de euro.

Colectia de care se ingrijea Kinga este cea mai mare din Europa de Est.  

Adauga comentariu