Legea ne obligă să ne constituim în asociații de proprietari, că altfel... Directorul Companiei de Apă, sucursala Zalău: ”Obligatoriu este pentru parlamentarii care au votat legea. Din punctul nostru de vedere nu o să rămâneți fără apă”

Locatarii au obligația să se constituie în asociații de proprietari până în data de 31 martie 2019 potrivit legii nr.196/2018, adică în mai puțin de trei săptămâni. Directorul Companiei de Apă Someș Tisa, sucursala Zalău Marcel Zaharia a declarat că legislația există, doar că Ministerul Dezvoltării interpretează că n-ar fi așa obligatoriu cu atât mai mult cu cât perioada de șase luni de la intrarea legii în vigoare este insuficientă pentru constituirea asociațiilor de proprietari. ”Pentru mine nu-i obligatoriu, pentru guvernanții și pentru parlamentarii care au votat legea este obligatoriu. Există legislatie, dar Ministerul Dezvoltării interpretează că n-ar fi așa obligatoriu, adică noi am cerul clarificări la minister explicând că este complicat să se constituie locatarii în asociații în doar șase luni de la intrarea legii în vigoare, iar răspunsul a fost că se poate funcționa astfel în continuare. Oricum noi nu oprim apa, chiar dacă locatarii nu se constituie în asociații. Legea va trebui modificată. Compania de Apă riscă amenzi, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) ne poate amenda, dar contractele locatarilor sunt în vigoare, fiind în vigoare... funcționează. Rămâne de văzut, nu-i nimic clar deocamdată". 

Înștiințarea trimisă locatarilor

Notificarea trimisă zălăuanilor luna trecută: "Începand din data de 31 martie 2019, Compania de Apa Someș nu mai poate asigura furnizarea apei, respectiv prestarea serviciului de canalizare decât în condomniile în care s-au constituit asociații de proprietari cu personalitate juridică. Vă rugăm să luati măsuri pentru respectarea noilor reglementări privitoare la asociațiile de proprietari pentru a putea beneficia de serviciile companiei". Legea care ne obligă să ne constituim în asociații de proprietari a fost inițiată încă din 2017 de guvernul de la acea vreme, a trecut de Parlament și adoptată anul trecut, iar din 31 martie ar trebui să intre în vigoare. Compania de Apă are obligația de a se supune legii, motiv pentu care a trimis aceste înștiințări.

Legea 196/2018 care obligă locatarii să se constiutie în asociații de proprietari până în 31 martie 2019 stabilește condiţiile pentru folosirea, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul condominiului sau principiile de stabilire a cotelor de proprietate comună asupra imobilului. În ceea ce priveşte activitatea asociaţiilor de proprietari, actul normativ prevede obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual și a celui de rulment. Fiecare asociație de proprietari trebuie să dețină un cont bancar pentru plata cheltuielilotr asociației. Regulamentul condominiului revine în sarcina președintelui asociației sau comitetului executiv al asociației de proprietari, dezbătut și adoptat cu acordul majorității proprietarilor și afișat la avizier.

Adauga comentariu