FOTO - VIDEO ȘOCANT! Urșii au făcut prăpăd în zeci de gospodării din Buciumi. Hârtia de relocare în Munții Clujului este BLOCATĂ la Guvern

Mărturiile sătenilor din Hută și Bogdana, sate din comuna Buciumi sunt cutremurătoarăe. Nimeni nu mai doarme noaptea în sat de frica urșilor. Noapte de noapte aceștia au începtu să dea năvală în gospodăriile oamenilor, în disperarea lor de a găsi hrană.

Primul bilanț al Primăriei Buciumi, realziat astăzi, arată că în total au fost afectate până la această dată zece gospodării. Urșii au distrus stupi de albine, au omorât animale domestice și au distrus mai multe bunuri de pe lângă casa oamenilor.

Urșii sunt surprinși în mai multe ipostaze de camerele de supraveghere ale sătenilor, iar imaginile care arată dezastru pe care îl lasă în urmă sunt de-a dreptul înspăimântătoare. În acest caz nu mai vorbim despre valoarea pagubelor, ci despre pericolul la care sunt exxpuși sătenii, pentru că în orice moment urșii pot ataca oameni în disperarea de a găsi hrană.

Oamenii au ajuns în culmea disperării. Aceștia ne mărturisesc că noapte de noapte ies afară și bat în butoaie de metal, clanxonează și strigă pentru a îndepărta animalele.

Documentația prin care pot fi mutați, blocată în Ministerul Mediului

Prefectul Florin Florian ne-a mărturisit că încă din data de 2 octombrie a depus documentația pentru relocarea urșilor în zona de unde au venit, însă hârtiile sunt blocate în minister. Acesta spune că documentele sunt complete și așteaptă de la Guvern avizul favorabil pentru a putea declanșa procedura de relocare a urșilor. Din păcate, spune prefectul, documentele sunt blocate.

"Dacă nu voi primi un răspuns de la autoritățile competente mă voi adresa direct ministrului Mediului. Vorbim în acest caz de patru urși - o femelă, un mascul și doi pui, care trebuie relocați prin tranchilizare", spune prefectul.

Urșii au venit în căutare de hrană, din cauza defrișărilor masive din Munții Clului

Urșii și-au făcut prezența în luna iunie a acestui an. De atunci au început să atace gospodării. Dacă în vară mai găseau una alta de mâncare în păduri, acum au ajuns la disperare și atacă gospodăriile noapte de noapte pentru a găsi hrană. Nu mai contează că e găină, stup de albine sau orice altceva.

Așa cum arătam în vară, urșii au venit din zona Vânători - Ciucea - Valea Drăganului. Și acolo urșii au coborât în sate. Inclusiv pădurarii recunosc că urșii au coborât în Sălaj, la altitudini așa mici în căutare de hrană. Toate acestea se întâmplă pentru că pădurea din zona Clujului a fost distrusă de furtună și de defrișările masive. 

Adauga comentariu