FOTO-VIDEO. Sălajul are o nouă stea în muzica tradițională românească. La doar 16 ani, Raul Maxian se anunță urmașul lui Dinu Iancu Sălăjanu

Sălajul este unul dintre județele cu cei mai mari artiști de muzică tradițională românească din România. De pe meleagurile sălăjene au cunoscut gustul succesului, soliștii de muzică populară precum Dinu Iancu Sălajanu, Sava Negrean Brudașcu sau Ileana Domuța Mastan. Sunt doar câteva nume care au făcut cunoscut județul nostru și au dus mai departe tradiția și portul popular românesc. 

Muzica tradițională românească este dusă și mai departe de tinerii artiști sălăjeni, tineri cu o voce de aur așa cum este și cazul lui Raul Maxian, elev la Liceul de Artă ”Ioan Sima” Zalău. Chiar dacă are doar 16 ani, Raul Maxian are foarte multe premii și trofee obținute la diferite festivaluri de muzică tradițională românească. De asemenea tânărul solist a avut o serie impresionantă de aparații la canalele de muzică de acest gen.

Raul Maxian s-a născut într-o zi suberbă de primăvară, 19 martie 2002, la Zalău. A urmat cursurile Școlii Generale ”Corneliu Coposu”, iar în prezent este elev la Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. A început să cânte de la o vârstă la care copii nu au uitat de jucării, de la 7 ani, practic Raul Maxian și-a petrecut copilăria cântând. Primii pași în muzică i-a făcut la Palatul Copiilor din Zalău sub îndrumarea profesorului Dan Sava, care are numai cuvinte de laudă la adresa tânărului solist. Dan Sava spune despre Raul Maxian că este unul dintre cei mai buni elevi de la Palatul Copiilor și are mare încredere că va ajunge un artist celebru.

”Cu Raul Maxian lucrez de foarte mult timp, a venit la mine de mic. Este unul dintre cei mai buni elevi de la Palatul Copiilor. Este un copil foarte talentat, ascultător și s-a deszvoltat foarte frumos din punct de vedere muzical. Se implică foarte mult în muzică și repetă acasa mult timp. Raul Maxian poate cânta aproape orice gen de muzică. De exemplu dacă vrea să cânte ca Dinu Iancu Sălăjanu poate să o facă, dacă vrea să cânte muzică ușoară poate să o facă”, a spus profesorul de la Palatul Copiilor, Dan Sava despre Raul Maxian.

Cuvinte de laudă la adresa lui Raul Maxian are și directorul Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău, Titus Câmpean care spune despre tânărul solist că este un băiat deosebit de talentat și serios în același timp. 

”Îl cunosc foarte bine pe Raul Maxian pentru că este elevul nostru. Vreau să vă spun că este un băiat foarte talentat cu o voce extraordinară. De asemenea este și foarte serios pe toate planurile, nu doar la muzică. Învață foarte bine la școală. Este un solist care știe ce vreau și eu sper ca anul acesta să facă o surpriză frumoasă la olimpiada națională de interpretare. Sincer vă spun, eu mă mândresc cu acest băiat”, a spus despre Raul Maxian, directorul Liceului de Artă ”Ioan Sima”, Titus Câmpean.

Tânărul solist de muzică tradițională românească, Raul Maxian a participat la foarte multe concursuri și festivaluri de muzică folclorică. Vocea sa deosebită i-a adus numeroase premii și trofee. Cele mai importante și cele mai dragi lui sunt: Premiul întâi la Concursul ”Emanuel Elenescu” de la Piatra Neamț, intrând și în gala concursului printre primii opt soliști, Premiul al doilea la Concursul de Interpretare Vocală Tradițională ”Cântecele Copiilor” din Drobeta Turnu Severin. Ultimul concurs la care a participat a fost Concursul Național ”Doinele Trotușului” de la Onești, desfășurat acum câteva zile, de unde Raul Maxian s-a întors cu marele trofeu.

Raul Maxian este un tânăr de 16 ani care iubește muzica. Toate genurile muzicale, însă are o slăbiciune pentru muzica tradițională românească. El cântă din plăcere și vrea să devină un artist.

”Eu cânt din pură plăcere și îmi dorsc să ajung un artist. Îmi place foarte mult muzica indiferent de gen și sunt pasionat în special de muzică tradițională românească și de portul nostru popular”, a spus Raul Maxian. 

Adauga comentariu