FOTO-VIDEO. INEDIT. Povestea tenismanului zălăuan care a fost aproape să-l învingă pe marele NOVAK DJOKOVIC. BOGDAN CUCEU practică tenis de 29 de ani, iar în prezent îi învață pe cei mici tainele acestui sport. Tocmai a câștigat Cupa Muncipiului Zalău

Bogdan Cuceu este un zălăuan de 35 de ani, care de 29 practică tenisul. A început din copilărie, a participat la turnee aproape prin toată Europa, iar în prezent îi învată pe copii tainele acestui sport minunat. Mai mult, patru ani de zile a evoluat chiar și în Germania. De curând, Bogdan Cuceu a impresionat la Cupa Municipiului Zalău, o competiție sub egidat FRT, reușind să se claseze la categoria +35 de ani, pe prima poziție la simplu și pe trei la dublu. Să vedem însă cum a început totul pentru Bogdan Cuceu. 

Acum 29 de ani, în anul 1990, Bogdan Cuceu făcea primii pași în tenis. Avea 6 ani, iar tatăl său l-a înscris la cursuri de tenis. Prima competiție la care a participat a fost în 1992, la un turneu în Baia Mare. De asemenea, Cuceu a participat la toate edițiile de campionate naționale de la vârsta de 9 ani până la seniori trecând prin toate grupele de vârstă, cochetând la un moment dat chiar și cu lotul national. A fost clasat frecvent în primi 15 jucători din țară la 12, 14, 16 ani și chiar și în primi 10 jucători din România, iar la 18 ani a devenit vicecampion național în proba de dublu. A evoluat în turnee internaționale începând de la vârsta de 14 ani, turnee ETA, apoi a trecut la turnee ITF 16 și 18 ani. 

”Nu știu dacă am ales eu tenisul, am fost dat la tenis de către părinții mei, s-a nimerit să îmi placă și să am și talent. Asta se întâmplă prin anii 1990. După doi ani de zile am participat la primul turneu din carieră, la Baia Mare”, își aduce aminte Bogdan Cuceu. 

A fost foarte aproape să-l învingă pe marele NOVAK DJOKOVICI

În anul 2001, Cuceu a participat la un turneu în orașul Pancevo, din Serbia. A dat peste un adervarsar necunoscut la acea vreme, NOVAK DJOKOVIC, nimeni altul decât actualul lider mondial în tenis. Meciul dintrei cei doi a fost unul echilibrat, însă la final, zălăuanul a pierdut, 4-6, 4-6, după ce a condus în actul doi cu 4-1. 

”Cel mai interesant lucru a fost în anul 2001 când am avut ocazia să îl întâlnesc pe Novak Djokovic la un turneu de juniori în Pancevo, Serbia.  Îmi aduc aminte că înainte de  a începe meciul, eram cu tatăl meu ( cel care m-a susținut în toată cariera mea de sportiv, necondiționat, iar pentru acesta îi voi fi recunoscător toată viața mea, de asemenea și mamei mele), Djokovic a apărut cu un staff impresionant după el, la care tatal meu a întrebat ”Cine e asta de vine cu atâta alai după el?”. La acel turneu am fost împreună cu antrenorul și o parte din jucătorii de tenis de la Timișoara unde mă antrenam atunci, iar unul dintre ei i-a spus tatălui meu...”Taci mă Vio că asta e speranța Sârbilor!”, ne-a mai povestit tenismanul zălăun de 35 de ani. 

De asemenea, Cuceu a evoluat și în fața jucatorilor Mergea Florin, Ungur Adrian, Cruciat Adrian, Mlendea Andrei, Crivoi Victor, Apostu Efremov și chiar și cu Baghdatis Marcos, cu care a rămas în relații foarte bune. 

A avut și câteva probleme

De-a lungul carierei, Bogdan Cuceu a întâmpinat și câteva probleme. Cele mai importante au fost susținerea financiară și o bază de antrenament pentru orice anotimp. A trecut peste toate din dorința de a face performanță și de a se perfecționa tot mai mult. Turneele pe care le viziona pe TV au fost și ele motive în plus pentru a nu abandona tenisul. 

”Principalele probleme pe care le-am întâmpinat și care sunt primordiale pentru a reuși să faci performanță în tenis este susținerea financiară, fără o baza financiară solidă este foarte greu, normal coroborată cu antrenamente ( mii de ore de antrenament de multe ori în condiții grele, temperaturi de 40 de grade, iarna de multe ori în Săli de sport neîncălzite suficient, mii de ore de pregătire fizică în sala de forța sau pe pista de atletism. Motivația? Dorința de a perfecționa, mirajul turneelor pe care le priveam la televizor, dorința imensă de a face performanța de a realiza ceva...Vorba tatălui meu, ”Tenisul este ca un copac cu fructe ( face fructe și mai la vârf-tenisul de performanța cel de la televizor, dar face fructe și mai la baza-antrenorat, sparring partener și altele care deriva din acesta)”, a mai spus Bogdan Cuceu. 

Bogdan Cuceu: ”Copii să practice tenisul pentru elegantă, disciplinare și pentru dezvoltare fizică și mentală”

Când vorbim despre sport ne vin în minte foarte multe beneficii, de la un fizic plăcut până la un mod de viață sănătos. Tocmai din acest motiv, Bogdan Cuceu îi îndrumă pe copii să practice tenisul pentru că prin tenis disciplinezi și te dezvolți fizic și mental.

”Sportul este fenomenal indiferent de ce fel de sport se practică. Sunt atăt de bucuros când văd copii practicând sport, deși în zilele noastre tenatațiile sunt tot mai mari. Să practice tenisul pentru eleganță, pentru disciplinare, pentru dezvoltare fizică și mentala. Să nu uitam că este un sport individual unde ești doar tu și cu adversarul dincolo de fileu, fără antrenor să îți spună ce să faci, doar aplauze și mici încurajări, în rest ești tu cu tine și cu gândurile tale. Aceste lucruri te învață să te descurci singur, să sti să gestionezi momentele dificile, să îți stăpânești emoțiile, nervii, dar la final satisfacția este pe masură, în momentul în care strângi mână adversarului, indiferent de rezultat, știind că ai mai învățat ceva”, mai spune Cuceu. 

Bogdan Cuceu are de câțiva ani și o asociație sportivă unde antrenează aproape 30 de copii, structurați pe grupe de vârstă și de performanță. În curând se va afilia și la FRT. Prin asociație vrea să organize turnee FRT pentru copii, adulți, amatori și pentru toți cei care practică tenisul. În prezent organiează doar turnee de tenis Partener. 

A câștigat Cupa Municipiului Zalău la 12 ani după ultima participare

La finalul săptămânii trecute la Zalău a avut loc a XI - a ediție a Cupei Municipiului la tenis. Bogdan Cuceu a participat la accest turneu după o pauză de 12 ani. În 2007 a jucat două finale, una a câștigat-o și pe una a pierdut-o. La ediția din acest a obținut locul 1 la simplu și locul trei la dublu. 

Bogdan Cuceu a participat la categoria +35 de ani. Au fost 8 participanți repartizanți pe un tablou de 8. Cuceu a fost favoritul numărul 2. Cuceu a învins în toate meciurile astfel că la finalul turneului s-a clasat pe prima poziție. În proba de dublu, alături de Mihai Pânzaru, Bogdan Cuceu s-a clasat pe locul trei la aceeași categorie. 

De asemenea, la începutul lunii iulie zălăuanul a participat la un turneu internațional  ITF gradul 4, la Bacău tot la +35, unde l-a câștigat și a reintrat în clasamentul mondial după 17 ani, unde se situeaza pe poziția 545. Tenismanul de 35 de ani are în plan să participe la încă trei turnee ITF anul acesta, pe lângă cele naționale. Este campion la Tenis Partener, a câștigat 2 platinumuri (este cel mai tare turneu la nivelul 9 adică nivelul maxim unde joaca jucatori sau foști jucatori). 

 

 

 

 

Adauga comentariu