FOTO. Reabilitată cu fonduri europene, clădirea Centrului de Cultură arată ca o DUGHEANĂ

Clădirea care găzduiește astăzi Centrul de Cultură și Artă arată ca o dugheană. Deși a fost reabilitată și pusă la punct într-un mod impecabil, clădirea s-a deteriorat cel mai probabil din nepăsarea celor care o folosesc, respectiv a celor de la Centrul de Cultură și Artă condus de jurnalistul Daniel Săuca. Pe lângă distrugerile cauzate de intemperii - furtună, vânt, zăpadă - în interiorul clădirii mai există și daune realziate de mâna omului nepăsător. Așa se explică faptul că printre bordurile din curtea interioară iarba și buruienile cresc frumos în bătaia razelor soarelui fără ca cineva să le deranejze prea tare.

Și toaletele arată nepăsarea celor care administrează clădirea. Astfel că dacă ajungi prin clădire și cumva te scapă - țeapă. Stai la rând. Deși sunt mai multe toalete decât camere, majoritatea sunt ținute sub cheie, iar cele care sunt disponibile pentru prostime arată în ultimul hal. Igrasie, mizerie. Oglinzi sparte sau ciobite, pe care nimeni nu s-a obosit să le înlocuiască, săpun lăsat aiurea prin chiuvete și mizerie. Ca o dugheană arată clădirea. 

Să mai spunem că sunt calburi electirce lăsate în voia sorții, unde dacă un copil ajunge cu mâna poate sfârși tragic, iar lângă intrarea în toaletă clădirea s-a transformat în depozit. Cauciucuri și alte materiale stau liniștite, lângă zona unde igiena ar trebui să fie pe primul loc. Mai mult, unele obiecte au sfârșit prin a fi deteriorate, dar lăsate la voia întâmplării prin clădire. 

 

Clădirea, cunoscută în oraș drept Centrul Militar, a fost reabilitată în 2010 de firma Erbasu-Construct. A fost reabiltiată la pachet cu clădirea Muzeului Județean și a Galeriei de Artă. În total, valoarea proiectului a fost de 8.764.322 de lei, adică undeva la 1,8 milioane de euro. Au contribuit cu bani cei de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional, Guvernul României și Consiliul Județean Sălaj. 

Să mai amintim și că a furtuna însoțită de grindină, o mare parte din acoperiș a fost afectat, iar în interiorul clădirii au ajuns și stropii de ploaie. După cum recunoștea la acea vreme și prefectul de Sălaj, Florin Florian, clădirea Centrului de Cultură a fost una dintre cele mai afectate clădiri instituții publice din județ. Ce s-a întâmplat după? S-a delimitat un teriotoriu pe unde să nu treacă lumea, ca nu cumva să cadă la cineva în cap țigle. 

 

Adauga comentariu