EXCLUSIV! Scandal la Tenaris Silcotub. Peste 900 de salariați anunță că vor ieși să protesteze în centrul Zalăului

Cei peste 900 de membri ai Sindicatului Metalurgistul Silcotub anunță că vor ieși în stradă pentru a-și cere drepturile salariale, dacă conducerea fabricii nu le va majora venitul, așa cum s-a negociat anul trecut, anunță în exclusivitate pentru Ziarul de Sălaj, Alexandru Rus, președintele sindicatului

Conflictul dintre conducerea Tenaris Silcotub și cei peste 900 de salariați, membri de sindicat, a început anul trecut în octombrie, când angajații au protestat în curtea fabricii. Conflictul s-a domolit rapid după ce s-a încheiat un contract colectiv de muncă care prevedea creșteri salariale inclusiv în acest an. 

 

Greva de la Tenaris din 2017

Conflictul s-a iscat din nou anul acesta, după ce conducerea firmei a condiționat creșterea salarială cu schimbarea programului de muncă, așa cum susțin sindicaliștii. Între conducerea Sindicatului și cea a firmei au avut loc în perioada mai - iunie mai multe serii de negocieri a salariului însă nu s-a ajuns la un numitor comun. 

 

Sindicatul a depus dosar la ITM și amenință cu proces în instanță și grevă

Liderul de sindicat, Alexandru Rus, ne-a declarat că s-a depus un dosar la Inspectoratul Teritorial de Muncă prin care arată că la Tenaris se poate declanșa un conflict de muncă. Liderul sindical ne-a trnasmis că urmează să acționeze firma și în instanță, la Tribunalul Sălaj, dar și să iasă în stradă. 

"Dacă problemele nu se vor rezolva este evident că vom ieși în stradă. Vom începe proteste, chiar și în centrul Zalăului. Noi am depus un dosar de sesizare la ITM pentru un conflict de muncă. Pregătim și o acțiune în instanță. O să avem marți, la ora 16.00 o nouă întâlnire, însă nu știm despre ce vom discuta, pentru că cei din conducere nu ne-au anunțat încă", ne-a transmis Alexandru Rus. 

Cum se schimbă programul de muncă

Liderul de sindicat susține că în momentul de față conducerea Tenaris Silcotub condiționează creșterea salarială de modificarea programului de muncă, fapt ce nu este prevăzut în contract pentru acest an. Prin noul program de muncă, salariații vor munci în tură continuă, adică în loc de 5 zile din 7, un salariat va ajunge să muncească chiar și 7 din 7 și să aibă mai puține weekend-uri libere. 

"E o stare conflictuală, nu putem spune chiar scandal. Noi, sindicatul, am avut negocieri salariale în perioada mai - iunie. Avem un capitol în contractul colectiv de muncă privind salarizarea. Au fost 6 runde de negocieri, iar conducerea a condiționat creșterea salarială de modificarea programului de muncă. La fel a încercat și anul trecut. 80 la sută din angajați nu acceptă aceste modificări pentru că asta ar însemna ca ei să stea departe de familie", spune Alexandru Rus.

După conflictul de anul trecut, Sindicatul a obținut promisiunea că anul acesta nu se va modifica programul de muncă, ci doar vor crește treptat salariile, însă conducerea firmei nu a mai ținut cont de această prevedere, susține liderul de sindicat. 

Acuze grave

Liderul de sindicat acuză conducerea TenarisSilcotub că șantajează și că ceea ce fac acum reprezentanții firmei este un abuz. Mai mult decât atât, în momentul în care la Zalău se purtau negocieri, la fabrica din Călărași se ducea discuții individuale cu angajații pentru a semna un act adițional prin care se condiționează creșterea salarială de modificarea contractului de muncă. 

"Noi doar salarii avem de negociat, așa cum prevede contractul colectiv. Este un abuz și șantaj. Mai mult, când eram în renegicoeri la Zalau, la fabrica din Călărași se duceau discuții individuale fără sindicat. Salariații refuză să lucreze suplimentar", susține Alexandru Rus.

Un salariat câștigă 2.000 de lei în mână

În total, Sindicatul Metalurgistul Silcotub numără 920 de membrii din cei peste 1200 de angajați din Zalău. Un angajat câștigă în medie puțin peste 2.000 de lei bani în mână, așa cum susține liderul de sindicat care susține că nu a primit date oficiale despre veniturile angajaților.

Nemulțumiri sunt și la fabrica din Călărași, iar Alexandru Rus ne-a transmis că marți ajunge la Zalău și liderul de sindicat de la Călărași, și cel mai probabil se va susține și o conferință de presă, pentru a explica tot ce se întâmplă în fabrică.

"Viața la Silcotub nu e chiar așa roz cum pare", spune Rus. 

Profitul a scăzut cu 49 milioane lei

Cifra de afaceri a Silcotub a crescut în 2017 față de 2016 de la un miliard 234 milioane lei în 2016 la un miliard 785 milioane lei. Cu toate acestea, profitul a scăzut cu 49,2 milioane de lei, de la 134 de milioane de lei cât era în 2016 la 84 de milioane de lei în 2017. 

Tenaris este la ora actuală firma cu cel mai mare profit din județul Sălaj, dar și cu cei mai mulți angajați. 

Tenaris a cumpărat Cuprom pentru a se dezvolta

În timp ce conflictul dintre angajați și angajator este evident, TenarisSilcotub se laudă că a reușit o tranzacție, cu un preț secret, prin care a cumpărat fabrica din vecini, Cuprom Zalău. Reprezentanții Tenaris nu au dorit să dezvăluie mai multe detalii, susținând că nu este oportun. 

"Am cumpărat clădirea și terenul de la Cuprom pentru dezvoltarea activității noastre. Mai multe amănunte nu considerăm că sunt oportune pentru a fi oferite", ne-a transmis biroul de presă al TenarisSilcotub Zalău în momentul tranzacției.

Comentarii

În numele tiner...

08.07.2018 02:26

Suntem tineri și nu vrem să plecăm pe meleaguri străine și ne incercam perseverenta,ambiția,devotamentul,cunoaștere , viitorul intemeieri familiilor si multe alte scopuri pe plan profesional ,angajați ai Tenaris Silcotub care ne cerem drepturile salariale încât să începem să ne facem un viitor și să atingem scopurile.Viitorul va suna atât pentru TenarisSilcotub cat si pentru viitoarele familii in Sălaj daca va fi corectitudine ,seriozitate,bunăvoința și adevar.Multumesc!

Vasile

08.07.2018 20:42

De cand a venit Popeasca la conducere numai la numere îi sta capul, sa iasa cifrele bine si sa-si ia bonusul. Nu o intereseaza binele angajatilor, îi trateaza ca si pe niste sclavi pe plantatie.

Adauga comentariu