Cum vede o elevă de 10 din Zalău sistemul de învățământ românesc

Andreea Alexandra Balog este unul dintre cei șapte elevi de ZECE ai Sălajului la examenul de Bacalaureat. Andreea a reușit să obțin 10 pe linie la toate probele susținute la BAC - limba română, istorie și logică. Adoelscenta a ajuns la Colegiul Național "Silvania" după ce a absolvit ciclul gimnazial la Școala  "Porolissum" tot din Zalău. Tânăra vrea acum să studieze dreptul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Andreea este unul dintre acei elevi care încearcă să vadă și lucrurile bune din sistemul de învățământ românesc, însă susține că totul ține și de un gram de noroc, în special când vine vorba de profesori. Adolescenta consideră însă că sistemul actual de învățământ oferă șansa tuturor elevilor care își dau un minim de interes.  

"Eu nu percep sistemul de învățământ din România la un nivel atât de scăzut cum o spun alții. Nu văd de ce este atâta revoltă, atâtea nemulțumiri, presiuni etc. Într-adevăr, sistemul are unele minusuri. De exemplu, notele pe care le obții depind și de noroc. Aici mă refer la colectiv și la profesori. Eu conștientizez că nu aș fi reușit fără profesorii extrem de dedicați meseriei pe care o au. Am avut profesori de la care am avut într-adevăr ce să învăț, însă realizez că sunt norocoasă și că probabil alții nu au privilegiul, din păcate, să întâlnească profesori de acest nivel, dedicați profesiei. Pe lângă acestea, eu cred că sistemul oferă șanse tuturor celor care își dau un minim interes. Din punctul meu de vedere, cel mai mult depinde de tine ca persoană ce alegi să faci: să evoluezi sau să dai vina pe sistem. Sistemul de învățământ românesc probabil că nu atinge calitatea din alte țări, însă nici nu lasă de dorit, din punctul meu de vedere. După 12 clase absolvite în România, în Zalău, eu mă declar mulțumită de ceea ce mi-a oferit acest sistem din punct de vedere educațional, cu precizarea că, asa cum am spus și anterior, depinde mult și de profesori, de liceu, de colectiv. Mulțumirea mea nu vine exclusiv din notele de la Bacalaureat, fiindcă în scurt timp acestea vor deveni nesemnificative, însă ceea ce contează este cum m-a format pe mine ca om școala pe care am absolvit-o", ne-a spus Andreea Balog. 

Adauga comentariu