Cum a început școala în Sălaj. Cu 14 WC - uri în aer liber

Agitație mare prin tot Sălajul de la primele ore ale dimineții. A început școala. Pentru unii azi au fost primele ore în calitate de elev, iar pentru alți școlari, azi a fost ziua în care după vacanța de vară s-au reîntâlnit la o cafea pe terasele din centru Zalăului. 

Dacă pentru elevii din orașele sălăjene condițiile sunt de lux, sali de clase aranjate frumos, calculatoare și toalete interioare cu apă și săpun, pentru cei din mediul rural, condițiile sunt parcă din eviul-mediu. Sunt câteva școli și grădinițe în județ, care nici până în 2019 nu au toatele interioare. 

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, în județ din totalul de 347 unități de învățământ, există un numar de 14 unități care au grupuri sanitare exterioare. Școala Gimnazial Nr.1 Buciumi, Grădinița cu Program Normal Buciumi, Grădinița cu Program Normal Lupoaia, Școala Primară Poiana Onții, Școala Primară Tămașa, Grădinița cu Program Normal Fildu de Jos, Școal Primară Glod, Școala Gimnazială „Avram Iancu" Halmășd, Școala Primară Cerișa, Grădinița cu Program Normal Nr 2 Cheud, Grădinița cu  Program Normal Noțig, Grădinița cu Program Normal Nr.2 Mal, Școala Primară Sântă Măria, Școala Primară Bercea sunt unitățile de învățământ în care elevii au toalete exeterioare. 

Sper exemplu, în curtea Școlii Primare din Sântă Marie, grupul sanitar arată exact ca acum 70 de ani, cateva scânduri și un capac alb de WC-eu. Nici vorbă de apa lângă toaletă. Cel mai grav este faptul că elevii din Bercea nici măcar nu au școală, unitatea lor este în renovare de ceva timp, iar în prezent acolo este un șantier. Se pare că vor învață la școala din Sâmnihaiu Almașului. 

Totuși, 7 unități școlare din cele 14 sunt cuprinse într-un poiect în vederea dotării cu grupuri sanitare interioare, Școala Gimnazială Nr. 1 Buciumi, Grădinița cu Program Normal Buciumi, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Cheud, Școala Primară Tămașa, Școala Primară Glod, Școala Gimnazială „ Avram Iancu” Halmășd și Școala Primară Bercea,  iar  alte 3 unități, Grădinița cu Program Normal Noțig, Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Mal și Școala Primară Sântă Mărie sunt cuprinse în HG. 363/2019  privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naționale, pentru finanţarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. 

Un lucru este cert. Cu asemenea condiții și rezultatele sunt pe măsură.

 

Adauga comentariu