Criminalul din Sălaj care a ucis o pictoriță în Anglia, condamnat la închisoare pe viață

Sălăjeanul Cristian Sabou a fost condamnat la închisoare pe viață, după crima oribilă din 2013, din Anglia. Sabou și-a recunoscucut faptele, iar magistrații britanici au decis condamnarea acestuia la închisoare pe viață, cu minim 25 de ani de închisoare cu executare la zi. 

În 2013, Cristian Sabou, născut în satul Chilioara din comuna Coșeiu, județul Sălaj a pătruns într-o vilă din Bosham, Wessex, Marea Britanie, pentru a sustrage bijuterii și obiecte de valoare. Pictorița Valerie Graves a avut ghinionul de a fi omul nepotrivit la locul nepotrivit și a sfârșit dramatic, fiind omorâtă de Cristian Sabou. Sălăjeanul Cristian Sabou a omorât-o pe pictoriță în momentul în care aceasta l-a prins la furat în casa unui britanic de care ea avea grijă. În timp ce Valerie a vrut să alerteze autoritățile despre jaf, Cristian a scos un ciocan, a lovit-o, iar pictorița a murit pe loc.

Cinci ani au încercat autoritățile din Bosham să identifice criminalul. La un moment dat chiar au arestat o persoană, însă din lipsă de probe aceasta a fost eliberată. Între timp a apărut și arma crimei, descoperită la 600 de metri de proprietatea unde a fost omorâtă pictorița. Cercetările au continuat, iar autoritățile au anunțat că oferă 10.000 de lire recompensă celui care oferă informații despre criminal și 20.000 de lire pentru cel care îl capturează. Cazul a ajuns apoi să fie extrem de mediatizat. Între timp, Cristian Sabou, agresorul, s-a stabilit în orașul clujean Dej, unde în cele din urmă a fost și prins. Pe 9 iulie, dis de dimineață, anchetatorii au reușit să-l ridice în cele din urmă de la domiciliu pe Cristian și să-l ducă la audieri. Tânărul sălăjean a fost arestat după ce și-a recunoscut crima. A fost extrădat în Anglia acolo unde în urmă cu câteva zile a fost condamnat la închisoare pe viața. 

Se poate întoarce în România... 

Potrivit ziardecluj.ro, în momentul în care magistrații Curții de Apel Cluj au judecat mandatul european de extrădare, Cristian Sabou a fost întrebat de către judecătoarea Claudia Ilieș dacă în cazul în care va fi condamnat dorește să își ispășească pedeapsa în România. Dejeanul a răspuns afirmativ, motiv pentru care în următoarele săptămâni se va demara procedura de recunoaștere a sentinței dată de magistrații din Anglia. 

Dat fiind că Sabou a fost condamnat la închisoare pe viață cu posibilitatea ca după 23 de ani să ceară eliberarea condiționată, recunoașterea sentinței îl poate aduce pe Sabou în România doar cu echivaletul acestei pedepse. Statul Român prevede pedeapsa de închisoare pe viață pentru omor calificat ( 15 -25 de ani de închisoare sau detenție pe viață) și doar între 10 - 20 de ani de închisoare pentru omor (infracțiune simplă). În cazul în care Anglia nu este de acord cu echivalentul pedepsei în România, Sabou Cristian rămâne încarcerat în baza condamării din Marea Britanie. 

Soția l-a trimis după gratii

C.M., soția criminalului, este cea care a alertat autoritățile despre crima comisă de soțul ei. În urmă cu un an jumate, susține aceasta, a anunțat Poliția pentru că îi era foarte frică de Cristian. Tânăra spune că a tot insistat la Poliție, iar în cele din urmă s-a demarat o anchetă, iar cele susținute de ea s-au adeverit.

"Eu nu am luat legătura cu familia femeii pe facebook pentru că nu aveam de unde să știu ce facebook au. De frică am alertat poliția. Și acum îmi e frică pentru că va face pedeapsa în România. Am crezut că nu se mai face nimic în acest caz și am tot insistat", mărturisește femeia. 

C.M. mărturisește că a aflat de crima pe care a făcut-o soțul ei în timp ce se uita prin telefonul său și a văzut că are foarte multe materiale referitoare la crimă. După ce a aflat de eveniment, soția mărturisește că agresorul i-a propus să renunțe la cele două fete pe care le au împreună, să le dea în grija statului, pentru că așa le-ar fi mult mai bine. Aceasta nu a acceptat însă și în acel moment, plin de furie, Cristian a început să le bată pe fete. Uneia dintre ele chiar i-a spart buza. Soția susține că de frică a alertat Poliția. Cristian a început să bage spaima în familia ei, iar din acest motiv a decis să rupă tăcerea și să anunțe autoritățile. 

30.000 de lire recompensă pentru cine îl capturează pe Cristian Sabou

După mulți ani în care informațiile au bătut pasul pe loc, autoritățile au anunțat că oferă 10.000 de lire recompensă celui care oferă informații despre criminal și 20.000 de lire pentru cel care îl capturează. Coincidență sau nu, după ce soția criminalului a alertat Poliția, Cristian Sabou a fost capturat în Dej. Ce-i drept după aproape un. 

"Am văzut că ați postat că am primit bani și din ăstea. Că am luat 30.000 de lire că l-am denunțat și tot felu de prostii din ăstea. Pentru mine a fost un șoc și chiar nu vreau să vorbesc. Ultima conversație am avut-o chiar în ianuarie anul ăsta. El era în Anglia. Mai multe nu vreau să vorbesc", spune soția acestuia. 

 

 

 

 

Adauga comentariu