Au vrut să investească banii Occidentului în România: doi tineri au lăsat traiul bun din Londra pentru a se întoarce într-un sat din Sălaj unde și-au deschis un restaurant modern

Dimeny Levente Istvan (33 ani) și Dimeny Barbara Klara (25 de ani) sunt doi tineri din satul Crasna care au avut curajul să vină în România și să investească banii pe care i-au câștigat după ani de muncă în Londra. 

Cei doi au lăsat o viață bună trăită în Londra pentru că au crezut în visul său, acela de a face ceva și în România, în comunitatea locală din care se trag. Și au reușit. Au pus pe picioare un restuarant modern care încearcă să sprijine comunitatea locală, angajând cu precădere persoane din sat și achiziționând produse de la producătorii locali. 

EL&BE este unul dintre cele mai apreciate localuri din Sălaj, clienții parcurgând zeci de kilometri pentru a ajunge aici. Au ajuns să aibă clienți fideli chiar și din Jibou și Sărmășag, localități aflate la o distanță destul de mare față de localul din Crasna. 

Povestea celor doi tineri a început în anul 2008 când Istvan a absolvit un curs de bucătar în Budapesta. A muncit apoi ca bucătar la restaurantul Brilliant din Zalău, iar apoi a luat drumul Angliei, pentru a se angaja la o bucătărie din Londra. S-a reîntors în Zalău unde a pus bazele meniului de la luxosul complex Brilliant situat în zona Grădinii Poporului, însă a plecat iar în Anglia, de data aceasta alături de soția sa - Klara. 

Istvan a muncit ca bucătar, iar Klara ca ospătar într-un renumit restaurant din Londra. Au pus bani peste bani și au venit acasă cu 60.000 de euro, suficienți cât să deschidă localul din Crasna. Inițial au vrut să dechidă în Cluj-Napoca, apoi în Zalău, fiidn sigur de calitățile sale de chef bucătar. Într-un final s-au hotărât să deschidă în Crasna deoarece au considerat că un client care vrea să mănânce o mâncare bine gătită poate parcurge și 10 - 20 de kilometri pentru a lua masa. 

Și le-a ieșit pontul. Restuarantul a ajuns unul dintre cele mai bine cotate, iar mâncarea dela Crasna este mult mai bună decât a multor localuri din Zalău. Servirea, ospitalitatea, decorul și gustul mâncării fac diferența. Cei doi tineri susțin că majoritatea clienților nici nu le sunt din Crasna ci din oraș, în special Zalău și Șimleu Silvaniei. Practic, clientela lor străbate peste 20 de kilometri cu mașina pentru a mânca o gustare bine gătită. 

Iar gustul nu are comparație cu multe restaurante din oraș. Burgerul este cel mai bun din județ, fără nicio modestie, în timp ce pizza poate concura cu ce este pe piața din Zalău, dacă nu chiar peste. 

Localul organizează frecvent și evenimente specifice, iar bucătarul șef este chiar patronul, care a preferat să facă o listă de meniu mai deosebită decât era pe piață. Pe lângă acesta, la local se servește și meniul săptămânii, dar nu ca în buricul Zalăului cu mâncăruri comune, ci cu specialități cu grijă de la carne de curcan, până la vită. Iar pentru cei care cred că prețul este pe măsură... se înșeală. Dacă aduni cât consumi pe drumul Zalău - Crasna cu prețul gustărilor și a băuturii rezultă cam același preț cu o cină sau un prânz servit în centrul orașului, poate chiar mai ieftin și cu o servire impecabilă, cu siguranță mai bună decât în multe localuri din Zalău. 

Adauga comentariu