ATENȚIE, Sălăjeni! Câte furturi și ce autoturisme se fură în Sălaj

Autoturismul, în prezent este o necesitate absolută pentru o orice familie, pentru un trai decent. Unii oameni își permit să-și achizitioneze mașina dorită, alții nu, iar cei care nu își permit acest lucru, recurg la alte modalități de a intra în posesia unui autorism, spre exemplu prin furt. 

În acest context, în anul 2019, în judeţul Sălaj au fost sesizate 39 de furturi de autoturisme. Faptele au fost comise în mai multe localităţi de pe raza judeţului, cum ar fi Şamşud, Derşida, Bobota, Sărmăşag, municipiul Zalău. 

Din totalul furturilor, 12 au fost comise în mediul urban şi 27 în cel rural. În 35 de cazuri autorii fiind identificați şi maşinile recuperate, în trei cazuri maşinile au fost găsite şi se continuă cercetările pentru identificarea autorilor, iar într-un caz se administrează probatoriu.

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2020 au fost sesizate opt furturi de autoturisme. Faptele au fost comise în mai multe localităţi din judeţ: Crasna, Jibou, Năpradea, Agrij, municipiul Zalău etc.

Din totalul furturilor, două au fost comise în mediul urban şi şase în cel rural. În şapte cazuri autorii fiind identificați şi maşinile recuperate, iar în cel de-al optulea caz autoturismul a fost găsit şi se continuă cercetările pentru identificarea autorului/autorilor.

Hoții de mașini au și câteva „preferințe” în materie de mărci de autoturisme în momentul în care dau lovitura. Hoții din Sălaj preferă măcile Audi, Ford și Volkswagen. 

Cum au fost prinși hoții de mașini din Sălaj

Poliţiştii din Şimleu Silvaniei au reţinut pentru 24 de ore, un adolescent de 19 ani, din comuna Bobota, bănuit de comiterea unei infracţiuni de furt şi conducere fără permis.

La data de 28 ianuarie 2019, în jurul orei 14.00, un bărbat a sesizat Poliția, prin apelul de urgență 112, despre faptul că persoane necunoscute i-au sustras autoutilitara, care se afla parcată în fața locuinței, din Șimleu Silvaniei. La momentul comiterii faptei, mașina era închisă, dar neasigurată ( cheile erau în bord), iar în aceasta se aflau mai multe bunuri (truse de scule, flex, rotopercutor etc.). Polițiștii sălăjeni au luat legătura cu polițiștii din județele limitrofe, autoutilitara fiind oprită pentru control de către poliţiştii din Bihor, în localitatea Biharia.  La volan se afla un tânăr de 19 ani, din comuna Bobota, care nu poseda permis de conducere. Autoutilitara și bunurile au fost recuperate restituite părții vătămate.

În baza ordonanţei de reţinere emisă de poliţişti, adolescentul a fost reţinut şi depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj.

Un alt caz de furturi de mașini a avut loc pe raza orașului Cehu Silvaniei. Poliţiştii din cadrul Formaţiunii de Investigaţii Criminale Cehu Silvaniei au continuat cercetările într-un dosar penal privind infracţiunile de conducere fără permis şi furt în scop de folosinţă, fapte comise în noaptea de 22 spre 23 mai 2019, în localitatea Motiş.

Potrivit IPJ Sălaj, La data de 23 mai 2019, un bărbat, din judeţul Maramureş, a sesizat Poliţia despre faptul că, în noaptea de 22 spre 23 mai în timp ce se afla în vizită la o rudenie, din localitatea Motiş, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul şi suma de 1600 lei, bani care se aflau în autoturism. Verificările efectuate de poliţişti au dus, la data de 24 mai 2019, la identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei. Este vorba despre doi adolescenţi, de 16 ani, unul din judeţul Bihor şi unul din judeţul Maramureş. Din cercetări s-a stabilit că autoturismul a fost condus de adolescentul din Bihor. La momentul comiterii faptei, autoturismul se afla parcat în curte, dar neasigurat (cheile erau în contact). Maşina a fost găsită pe raza localităţii Sălsig, din judeţul Maramureş, iar din bani a fost recuperată suma de 500 de lei. 

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunile de conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi furt în scop de folosinţă, fapte prevăzute de Codul Penal. 

Cum acționează hoții de autoturisme

Potrivit Poliției Române, infracorii au câteva moduri de operare atunci când fură mașini. Aceștia fortează  încuietorile masinii, sparg geamurile, iar în ultimii ani, pe fondul progresului tehnologic, a început să se dezvolte un nou mod de operare, bazat pe dispozitive electronice care acţionează asupra sistemelor de închidere centralizată a autoturismului.

Recomandările preventive ale Poliției Române

•    La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact, chiar daca veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autoturism cu cheile lăsate în contact durează doar câteva SECUNDE;
•    Dacă obişnuiţi să parcaţi autoturismul în curte sau garaj, nu lăsaţi cheile în contact atunci când coborâţi pentru deschiderea porţilor;
•    Certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate ale autoturismului NU trebuie păstrate în acesta. În cazul unui furt, asigurătorul CASCO nu vă despăgubeşte dacă nu prezentaţi cele două documente în original şi ambele chei ale autoturismului;
•    Parcaţi autoturismul astfel încât sa fie vizibil din locuinţa dumneavoastră şi pe cât posibil în locuri iluminate şi cât mai circulate;
•    Montaţi un sistem de alarmă antifurt, de cele mai multe ori costă mai puţin decât paguba suferită în urma unui furt;
•    Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului, dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia;
•    Anunţaţi imediat Poliţia dacă v-au dispărut plăcuţele cu numărul de inmatriculare ale vehiculului;
•    La autoturismele prevăzute din fabricaţie cu sisteme electronice de siguranţă, este recomandat să montaţi un sistem alternativ care să blocheze funcţionarea autoturismului. Acest sistem suplimentar trebuie sa NU FIE CONTROLAT de computerul de bord.
•    Montarea unui sistem GPS în locuri ascunse din autoturism poate ajuta la localizarea maşinii în cazul în care aceasta este sustrasă. Sistemul trebuie să fie monitorizat de o firmă de specialitate, iar în cazul în care autoturismul a fost sustras apelaţi la lucrătorii de  poliţie pentru localizare şi deplasarea în zona în care se află acesta;
•    Utilizarea marcajelor permanente de tip lac ultraviolet şi gravura în sticlă descurajează hoţii. Acestea se pot face atât la vedere, pe geamuri şi portiere, dar şi în locuri ascunse, cunoscute doar de proprietar;
•    În situaţia în care aţi devenit victima unui furt de auto, iar autorii v-au contactat cu propunerea de a plăti o sumă de bani în schimbul recuperării, nu vă angajaţi în acest schimb pe cont propriu. Apelaţi la lucrătorii de poliţie specializaţi, care vor acţiona profesionist pentru recuperarea autoturismului şi prinderea autorilor. În caz contrar, riscaţi atât pierderea banilor, cât şi să nu recuperaţi autoturismul.

Adauga comentariu