Asta-i România, imaginea nepăsării. VIDEOREPORTAJ de la cea mai mare tabără școlară din țară, purtată prin tribunale pe bani grei și apoi abandonată în ruină

Tabăra Școlară Meseș a fost una dintre cele mai mari din România. Construită la finele anului 1939, începutul anului 1940 cu contribuția bănească a membrilor Asociației Învățătorilor din Sălaj, tabăra a ajuns o ruină, plimbată prin procese în instanță, unde s-au cheltuit bani grei. Echipa Ziarul de Sălaj a fost la tabără, situată aproape de cota o mie, pe vârful Meseșului, pentru a prezenta realitatea din teren.

Istoria locurilor începe în anul 1939, când se pune piatra de temelie a Cabanei Învățătorilor. La șase ani de la începerea lucrărilor, în 1945, clădirea trece în proprietatea statului român. După alți 19 ani locul este transformat de autoritățile comuniste de la București într-o tabără școlară care găzduia pe sesiune peste 120 de elevi și profesori din întreaga țară. Autoritățile comuniste au declarat că scopul taberei este acela de a avea dascălii cei mai pricepuți din România un loc de relaxare, iar elevii un loc de perfecționare. 

Imediat după revoluție, tabăra, în perfectă stare și folosită trece în subordinea Insepctoratului Școlar Județean Sălaj. După anii 2000 a început să aibă diferiți proprietari printre care Autoritatea Națională pentru Tineret și Sport, Direcția Județeană de Sport și Tineret, iar acum Liga Sindicatelor din Învățământ Sălaj.

Tabăra Meseș nu mai este folosită din anul 2004. Statul Român a decis să-i ofere taberei statutul de conservare, însă în prezent s-a ajuns ca tabăra să fie o ruină. Motivul? Lipsa banilor. Ministerul Tineretului și Sportului nu a mai alocat bani pentru această tabără. Însuși directorul Direcției Județene de Sport, Adrian Fărcaș, declara că nu a mai văzut niciun leu pentru a reabilita, moderniza sau a extinde tabăra.

De 4 ani, mai precis din 30 ianuarie 2014, după o pronunțare a magistraților Curții de Apel Cluj, Tabăra Școlară Meseș a trecut în proprietatea Ligii Sindicatelor din Învățământ Sălaj condusă de Eusebiu Lehene. Tabăra a ajuns în proprietatea sindicatului după ani și ani de procese. De la revendicare și până în prezent NIMENI nu a mai făcut nimic la tabără.

Clădirile au ajuns o ruină, șobolanii sunt la ei acasă, la fel și animaele sălbatice care mișună prin vecinătate. În tot acest timp când echipa Ziarul de Sălaj filma scenele de groază de la tabăra Meseș, Eusebiu Lehene se afla într-un plăcut concediu în Statele Unite ale Americii.    

Ridic doar o simplă întrebare: de ce ați cheltuit bani grei în procese, iar apoi ați abandonat tot ce era acolo? 

 

Adauga comentariu