Apa „potabilă„ distribuită sălăjenilor CORESPUNDE cerințelor de calitate, potrivit analizelor efectuate de Compania de Apă și DSP Sălaj

Conform unui program care cuprinde controlul eficienței stației de tratare, îndeosebi a dezinfecției și a calității apei potabile produse și distribuite populației, Compania de Apă Someș a efectuat în 2018 în cadrul monitorizarii operationale o serie de analize la apa potabila. Astfel, la Stația Vârșolț au fost efectuate 17.400 de analize. În municipiul Zalău și localitatile Crişeni, Gârcei, Cristur, Mirşid, Hereclean, Panic, Guruslău, Dioşod, Badon,Bocşa, Borla, Sălăjeni, Câmpia și Bocşiţa au fost efectuate 8.497 de analize. La Șimleu Silvaniei cu localitatile Vârşolt, Recea Mare, Recea Mică și Pericei au fost efectuate 1.094 analize, iar la Jibou, Var, Cuceu, Someş-Odorhei și Inău 1.085 analize, toate fiind corespunzătoare.

DSP Sălaj a verificat anul trecut dacă apa potabila corespunde cerințelor de calitate pentru toți parametrii prevăzuti în Legea 458/2002. Pentru monitorizarea de audit în anul 2018 au fost recoltate și analizate probe pe zone de aprovizionare astfel: la stația Vârșolț au fost efectuate 408 analize, la ZAP ZALĂU cu localitatile: Zalau, Crișeni, Gârcei, Cristur, Mirșid, Hereclean, Panic, Guruslău, Dioșod, Badon, Bocșa, Borla, Sălăjeni, Câmpia și Bocșița au fost efectuate 63 de analize, la ZAP Şimleu Silvaniei cu localitățile: Șimleu Silvaniei, Vârșolț, Recea Mare, Recea Mică, Pericei alte 29 de analize efectuate, iar la ZAP Jibou cu localitățile: Jibou, Var, Cuceu, Someș-Odorhei și Inău 29 de analize efectuate din care au ieșit necorespunzătoare 0 (zero). 

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Sălaj, nu s-au înregistrat epidemii hidrice generate de consumul de apă potabilă din sistemul centralizat de alimentare cu apă. În anul 2018 nu s-a înregistrat nici un caz de methemoglobinemie acută infantilă generată de consumul de apă de fântână cu o concentrație depășita de nitrați. În Sălaj există autorizate sanitar 19 sisteme mici de distribuție apă potabilă din care două de categoria 3, cinci de categoria 2 si 12 categoria 1. Conform metodologiei, la nivelul judetului Sălaj s-au recoltat 15 probe de apă din sistemele mici de aprovizionare, cinci probe HAP(Hidrocarburi Aromatice Policiclice), cinci probe COV (Compuși Organici Volatili) și cinci probe Mg si Fe. Toate probele au fost trimise pentru analiză la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj și au fost corespunzătoare.

sursa foto ph-online

Adauga comentariu