ANCHETĂ. Poliția Locală Zalău primește ABUZIV 6 zile de concediu în plus față de cetățeanul de rând pentru că polițiștii sunt expuși la RADIAȚII

Poliția Locală Zalău beneficiază de șase zile în plus de concediu pe baza unei legi pe care au forțat-o până la extrem. Consiliul Local Zalău, cel care este superior Poliției Locale a aprobat în 10 martie 2014 Hotărârea Consiliului Local Zalău numărul 52 prin care polițiștii locali primesc 6 zile de concediu în plus pentru că polițiștii sunt afectați de radiații. 

În motivarea deciziei, Poliția Locală Zalău a adus în fața consilierilor, majoritari PNL pe atunci, un articol dintr-o hotărâre de Guvern, dar și un Buletin de Analiză de la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj. Interesant este faptul că buletinul de analiză este datat în 2013, iar Poliția Locală a cerut concediu în plus abia peste un an. Adică șefului Călin Horvat i-a trebuit un an să poată constata că buletinul de analiză arată că polițiștii locali sunt expuși la radiații. 

Mai mult, citat de Transilvania Reporter, șeful Poliției Locale susține că aceste zile de concediu în plus sunt mai mult pentru a motiva angajații, nu pentru că ar fi afectați de radiații.

Articolul Hotărârii de Guvern pe care îl invocă Poliția Locală Zalău este datat din anul 1992, pe acea vreme nefiind în activitate nici Gardienii Publici, nici Poliția Comunitară și nici Poliția Locală. Textul de lege invocat spune:  "în afara concediului de odihnă, prevăzut la art. 1, salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o durată cuprinsă între 3-10 zile lucrătoare".

Un fost judecător și un avocat ne-au venit în ajutor și au spus clar că Poliția Locală Zalău se încadrează în prima parte a textului de lege, ca fiind parte a administrației publice, însă este forțat să spui că aceștia prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare. Mai mult, în alte orașe din țară Poliția Locală nu a primit astfel de zile de concediu în plus, fapt ce demonstrează că această lege nu este obligatorie, ci consilierii locali sunt cei care admit dacă polițiștii locali lucrează în condiții periculoase sau nu. Ținând cont că sunt orașe unde nu se aplică această lege la Poliția Locală, putem deduce că acest concediu s-a prmit mai repede ca o răsplată, decât ca o nevoie firească. 

Mai mult, văzând buletinul de analize, rezultă că polițiștii sunt expuși puțin peste limitele admise la radiații provenite de la stații de emisie, însă la radiații ești expus când faci și investigații medicale, când folosești aparatură modernă, Wi-Fi și altele. 

Consiliul Local Zalău poate însă să revină asupra acestei decizii, luate prin forțarea legii până la extrem, și poate renunța la a mai dat Poliției Locale Zalău astfel de concedii de odihnă în plus. 

Ori, dacă polițiștii susțin că sunt afectați de radiații de la stația de emisie pe care o poartă, atunci soluția mai simplă ar fi să se schimbe stațiile vechi cu unele noi. 

Mai mult decât atât, încă un argument care arată că se forțează legea și concediul vine ca o răsplată mai mult este declarația șefului Călin Horvat, citat de Transilvania Reporter în 2014.

"Horvat a adăugat că Poliţia Locală funcţionează actualmente cu doar 50 de angajaţi faţă de o schemă de personal aprobată de 64 de persoane, astfel încât sunt posibile şi noi angajări. Potrivit acestuia, zilele suplimenatre de concediu constituie şi o modalitate de motivare a angajaţilor acestei instituţii", se arată în Transilvania Reporter. 

Adauga comentariu