29 aprilie este Ziua Veteranilor de Război. Sălajul are 22 de eroi sărbătoriți astăzi

Ziua Veteranilor de Război aminteşte de data de 29 aprilie 1902, când Regele Carol I a recunoscut pentru prima dată oficial titlul de veteran de război, la cererea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă. Începând din 2008, Ziua Veteranilor de Război este celebrată în fiecare an, potrivit unei hotărâri de guvern.

Când ţara v-a chemat, Dumneavoastră, ostaşii eroi de ieri, veteranii de război de astăzi, n-aţi şovăit, v-aţi lăsat familiile în pragul casei cu lacrimi în ochi şi aţi plecat la luptă pentru apărarea ei. În lupta pentru libertatea ţării, Dumneavoastră aţi stat adesea cu moartea în faţă, sub ploi de gloanţe şi schije, chinuiţi de sete şi de foame, de geruri năprasnice ori de arşiţa soarelui. Dumneavoastră, supravieţuitori ai unui război mondial, oameni care ne-aţi oferit nenumărate exemple de tărie sufletească, demnitate ostăşească şi frumuseţe morală, meritaţi toată stima şi cinstirea noastră. Ne înclinăm cu modestie şi recunoştinţă în faţa lecţiilor de dăruire şi patriotism pe care ni le-aţi dat, transmite prefectul județului Sălaj, Florin Florian.

Sălajul are 22 de eroi, sărbătoriți astăzi cu ocazia Zilei Veteranilor de Război din România. Este vorba despre Marin Cranţa, Dumitru Hadade, Alexandru Balogh, Ştefan Czimmer, Haznoşi Ştefan, Toth Şandor, Vasile Marian, Augustin Dosa, Ilie Pop, Gheorghe Porumb, Alexandru Sereş, Iosif Kardoş, Bara Zoltan, Victor Marian, Dumitru Butuza, Totşi Szigismunt, Dumitru Brînduş, Teodor Lupo, Gheorghe Labo, Gheorgeh Buga, Indreica Lakatoş şi Samoilă Tăut. Trei dintre veterani împlinesc 100 de ani de viață în acest an.

În semn de recunoştinţă pentru curajul, demnitatea, patriotismul şi meritele lor în ceea ce înseamnă România de astăzi, prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, le-a adresat fiecăruia din cei 22 de veterani de război din Sălaj, câte o scrisoare de apreciere.

Toth Şandor, Augustin Dosa şi Victor Marian, veteranii care împlinesc în acest an 100 de ani de viață au primit din partea prefectului câte o medalie aniversară. Cei trei „centenari” au fost vizitaţi zilele trecute de reprezentanţii judeţeni ai Ministerului Apărării Naţionale, ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – filiala Sălaj şi Crucii Roşii Sălaj. Veterani au primit pachete de alimente, alături de urări de viaţă lungă şi sănătate.

Adauga comentariu